JK sulaukė kritikos dėl planuojamos imigracijos tvarkos po „Brexit“

Jungtinės Karalystės vyriausybė trečiadienį sulaukė neigiamų atsiliepimo apie jos planus po „Brexit“ keisti imigracijos tvarką, esą siekiant sumažinti „pigios darbo jėgos iš Europos“ srautą ir skatinti atvykti kvalifikuotus, anglų kalbą mokančius žmones bei ugdyti žmogiškuosius išteklius šalies viduje.

Siūlomos balais pagrįstos sistemos, turinčios pradėti veikti nuo 2021 metų sausio 1-osios, kritikai sako, kad naujos priemonės gali lemti darbuotojų stygių sektoriuose, labai priklausomuose nuo darbo jėgos iš užsienio.

Smarkiausiai nukentėtų sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos, apgyvendinimo paslaugų, maisto ir gėrimų įmonės, perspėjo darbdaviams atstovaujantis Britanijos pramonės konfederacija (CBI).

Pramonė ir profsąjungos taip pat reiškė nuogąstavimų dėl užmojų mažinti mažai apmokamų darbuotojų, ypač žemės ūkyje, kurio sezoniniai darbininkai neatitiktų naujųjų kriterijų.

„Įmonės žino, kad samdyti iš užsienio ir investuoti į savo darbuotojų įgūdžius ir naujas technologijas nėra pasirinkimas „arba, arba“ – ir viena, ir kita yra reikalinga stumti ekonomiką į priekį“, – sakė CBI generalinė direktorė Carolyn Fairbairn (Kerolin Feirbeirn).

Tačiau vidaus reikalų ministrė Priti Patel atmetė pareiškimus apie galimą neigiamą poveikį JK ekonomikai ir paragino verslą visas spragas pašalinti samdant vietos gyventojus.

„Pats laikas verslui pradėti investuoti į žmones šioje šalyje, – televizijai „Sky News“ sakė ji. – Turime daugiau kaip 8 mln. žmonių (tai sudaro 20 proc. dirbančiųjų), kurių amžius – nuo 16 iki 64 metų ir kurie šiuo metu yra ekonomiškai neaktyvūs.“

„Susigrąžinti kontrolę“

Planai, kuriuos P. Patel vadina „tvirtais ir sąžiningais“, yra didžiausias imigracijos politikos pakeitimas per pastaruosius 50 metų. Jie bus pateikti svarstyti parlamentui, kur premjero Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) konservatoriai turi patogią daugumą.

Šios pataisos laikomos dalimi pastangų „susigrąžinti“ Britanijos sienų kontrolę ir mažinti imigracija. Abu šie reikalavimai buvo svarbūs Europos Sąjungos priešininkų kampanijos šūkiai per skaldančius debatus dėl „Brexit“.

Naujos taisyklės faktiškai suteiktų galimybę lengviau gauti vizas didesnę kvalifikaciją įgijusiems ir anglų kalbą mokantiems darbuotojams, bet sunkiau būtų atvykti nekvalifikuotiems migrantams.

Tačiau konservatorių vyriausybė buvo kaltinama nepakankamai įvertinusi poveikį ekonomikai – net po ataskaitos, kurioje sakoma, kad naujosios priemonės nepadarys „jokio poveikio“ pastangoms padidinti vietos gyventojų užimtumą.

Pagrindinė opozicinė Leiboristų partija sakė, kad kai kurių sektorių priklausomybė nuo užsieniečių darbuotojų privers vyriausybę taikyti daug išimčių, tad naujosios taisyklės bus „bereikšmės“.

Leiboristų atstovė vidaus reikalams Diane Abbott (Dajan Abot) vadino naująjį planą „užmokesčio slenksčio sistema“, skaudžiai smogsiančia jau dabar sunkiai besiverčiančiai Nacionalinei sveikatos apsaugos tarnybai (NHS) ir socialinės rūpybos sektoriui.

Mažesnės Liberalų demokratų partijos atstovė vidaus reikalams Christine Jardine (Kristin Žarden) sakė, ši politika „grindžiama ksenofobija, o ne mūsų šalies socialiniais ir ir ekonominiais poreikiais“.

Britanija sausio 31-ąją paliko ES po 47 metus trukusios narystės. Šalyje iki šių metų pabaigos toliau galios Bendrijos taisykles, Londonui ir Briuseliui ruošiantis derėtis dėl naujos laisvosios prekybos sutarties.

Tačiau Ch. Jardine ir kiti perspėja, jog 10 mėnesių neužteks, kad verslas pasirengtų ES piliečių laisvo judėjimo pabaigai.

Balų sistema

Šie planai nepaveiks daugiau kaip 3,2 mln. ES šalių piliečių, pateikusių prašymus pasilikti Britanijoje pagal oficialių leidimų gyventi schemą.

Vyriausybė siūlo, jog teisę dirbti šalyje įgytų tik užsieniečiai, surinkę ne mažiau kaip 70 balų. Balai būtų priskiriami pagal lentelę, pagrįstą kvalifikacija ir įgūdžiais.

Didžiausią skaičių (20) balų gautų potencialūs imigrantai, kurie Jungtinėje Karalystėje per metus uždirbtų mažiausiai 25 600 svarų (30 820 eurų), o potencialiai uždirbsiantys reikalaujamą minimumą – 20 480 svarų (24630 eurų) – negautų nė kiek balų.

Dvidešimt balų taip pat gautų žmonės, turintys „tinkamo lygio įgūdžių“, o dar 20 – mokantys angliškai „reikalaujamu lygiu“.

Šiuo metu kvalifikuoti imigrantai Britanijoje uždirba mažiausiai 30 000 svarų (apie 36 tūkst. eurų).

Žmonės, įgiję profesiją, kurios darbuotojų Jungtinėje Karalystėje stinga, taip pat gautų 20 taškų, o dar 10–20 taškų būtų skiriama už įvairių sričių daktaro laipsnį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai

Labai portretas
teisingas vyriausybes sprendimas.Britai jau sotus es perbegeliu politikos.Ta masine imigracija ir paskatino britus begti is es.Globalizmas yra aklaviete.

Viskas

Viskas portretas
Gerai, tik deportuot na, gal ilgai gyvenančius palikt, bet ismezt visa juoda š........
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių