JK siekia supaprastinti sankcijų taikymo Rusijos oligarchams tvarką

Jungtinė Karalystė ketina supaprastinti sankcijų taikymo Rusijos oligarchams ir jų derinimo su ES bei JAV procesą, reaguodama į Maskvos invaziją į Ukrainą, šeštadienį pranešė vyriausybė.

JK sulaukė daug kritikos, kad dėjo nepakankamai pastangų apriboti oligarchams galimybę naudotis neteisėtai įgytais turtais, kuris dažnai investuojamas į prabangų nekilnojamąjį turtą Londone, populiariame tarp rusų turtingųjų.

Į Ekonominių nusikaltimų įstatymo projektą bus įtrauktos pataisos, „siekiant susidoroti su korumpuotu elitu ir padidinti spaudimą [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino režimui“, sakoma pranešime. Vyriausybė pageidauja, kad Bendruomenių rūmai šį teisės aktą patvirtintų pirmadienį.

Iždo ekonomikos sekretorius Johnas Glenas (Džonas Glenas) šeštadienį pareiškė, kad pataisos „leis imtis griežtesnių ir greitesnių veiksmų“ taikant sankcijas.

„Stengiamės, kad būtų lengviau gauti teisinį pagrindą imtis veiksmų šių asmenų atžvilgiu. Manome, kad šie pakeitimai lems proveržį“, – radijui BBC kalbėjo J. Glenas.

„Esant tokiai situacijai, turime ieškoti, kaip galėtume greičiau priimti šiuos sprendimus“, – pridūrė jis.

Pataisos „leis JK greičiau koordinuoti veiksmus su atskiromis mūsų sąjungininkėmis, tokiomis kaip JAV, Kanada ir ES, taikant skubias sankcijų įvedimo procedūras“, mano vyriausybė. Londonas anksčiau buvo kritikuojamas, kad sankcijų sąrašai ne visada būna suderinti.

Taip pat ketinama sutrumpinti terminą, per kurį užsienio bendrovės privalės įregistruoti savo tikruosius savininkus, nuo 1,5 metų iki šešių mėnesių, „kovojant su pinigų plovimu per nuosavybę Jungtinėje Karalystėje“.

Pasak vyriausybės, įstatymo projekto patvirtinimas pirmadienį bus „spartinamas“ per Bendruomenių rūmus, siekiant, kad projektas „kuo greičiau“ taptų įstatymu.

JK jau patvirtino virtinę sankcijų Rusijos oligarchams, bankams ir verslui, taip pat uždraudė Rusijos lėktuvams ir laivas patekti į oro uostus ir uostus dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Savo piliečius ragina išvykti iš Rusijos

Jungtinės Karalystės Užsienio reikalų ministerija pataria britams, kurių buvimas Rusijoje yra nebūtinas, apsvarstyti galimybę išvykti iš Rusijos, praneša „The Guardian“.

Britams patariama išvykti vis dar likusiais komercinių skrydžių maršrutais. Ministerija taip pat priminė, kad Jungtinės Karalystės piliečiams gali nepavykti grįžti namo ar pasiekti Europos Sąjungą tiesioginiais skrydžiais.

Pirmadienį Jungtinė Karalystė savo piliečiams rekomendavo nevykti į Rusiją dėl mažėjančios skrydžių pasiūlos ir didėjančio ekonomikos nestabilumo Rusijoje.

Kaip pranešta, ES valstybės, Jungtinė Karalystė, JAV ir Kanada uždarė savo oro erdvę Rusijai po to, kai ši pradėjo karą prieš Ukrainą. Rusija atsakė uždarydama savo oro erdvę 36 valstybėms.


Šiame straipsnyje: Rusijos oligarchaisankcijosJungtinė Karalystėkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių