JK premjeras žada toliau derėtis su ES dėl Šiaurės Airijos

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) trečiadienį nurodė, kad susitarimas su Europos Sąjunga dėl Šiaurės Airijos prekybos po „Brexito“ neišvengiamai bus pasiektas, ir pažadėjo „tęsti kovą“ dėl patenkinamo rezultato.

Susidūręs su griežta kritika iš Jungtinę Karalystę palaikančių Šiaurės Airijos junionistų ir griežtai nusiteikusių „Brexito“ šalininkų savo paties konservatorių gretose, R. Sunakas kalbėjo griežtai, kai parlamente jam buvo mestas iššūkis dėl užsitęsusių derybų su Briuseliu.

„Vis dar intensyviai diskutuojame su Europos Sąjunga, kad užtikrintume, jog pavyks susitarti dėl mano nustatytų išbandymų“, – sakė ministras pirmininkas.

„Gerai suprantu, ko reikia, ir tęsiu kovą tol, kol tai pasieksiu“, – pridūrė jis.

R. Sunakas pabrėžė tris derybų prioritetus: Šiaurės Airijos demokratinio suverenumo užtikrinimą, jos statuso JK išsaugojimą ir „praktinių sprendimų“ problemoms, su kuriomis susiduria įmonės, paiešką.

Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP) nepritaria protokolui, pagal kurį provincija liko ES bendrojoje fizinių prekių rinkoje po to, kai iš jos pasitraukė likusi JK dalis.

Partija atsisako grįžti į valdžios pasidalijimo principu veikiančią vyriausybę Belfaste.

DUP lyderis Jeffrey Donaldsonas (Džefris Donaldsonas) teigė, kad protokolas turi būti ne tik reformuotas, bet ir pakeistas „perrašant teisiškai įpareigojantį sutarties [su ES] tekstą“.

DUP ir torių dešiniųjų pažiūrų šalininkams svarbiausia problema yra ta, kad ES Europos Teisingumo Teismas ir toliau prižiūrės protokolą, o Šiaurės Airijos įstatymų leidėjai prie to neprisidės.

Tačiau R. Sunakui taip pat daromas spaudimas atkurti įtemptus ryšius su ES ir taip atgaivinti sunkumų patiriančią JK ekonomiką. Ją smarkiai paveikė po „Brexito“ sumažėjusi prekyba, taip pat COVID-19 pandemija ir karas Ukrainoje.

Ministras pirmininkas sakė, kad „garsiai ir aiškiai“ išgirdo DUP reikalavimus, kad partija sutiktų atkurti įstatymų leidžiamąją asamblėją Belfaste, kuriai pirmą kartą vadovaus proairiška partija „Sinn Fein“.

R. Sunakas pridūrė, kad „demokratijos trūkumo“, susijusio su protokolu, šalinimas yra „svarbiausias klausimas, kurį reikia spręsti“ su ES.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vyti anglų okupantus iš Š. Airijos! Laisvę Airijai !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių