JK parlamentarė: Škotijai neleidus surengti referendumo, laukia teisminės kovos

Viena škotų parlamentarė, laimėjusi istorinę bylą dėl Jungtinės Karalystės parlamento darbo sustabdymo, perspėjo premjerą Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną) dėl gresiančio teisminio skundo, jeigu jis blokuos naują referendumą dėl Škotijos nepriklausomybės.

Škotijos nacionalinė partija (SNP) po „Brexito“ siekia antro referendumo dėl Škotijos nepriklausomybės, nes didžioji dalis škotų rinkėjų balsavo už tai, kad šalis pasiliktų Europos Sąjungoje.

B. Johnsonas atsisako suteikti įgaliojimą Škotijos administracijai surengti naują balsavimą pagal Škotijos aktą.

Tačiau SNP priklausanti parlamentarė Joanna Cherry (Džoana Čeri) pasiūlė Škotijos parlamentui pritarti teisiškai neįpareigojančiam patariamojo pobūdžio referendumui, o vėliau leisti teisėjams spręsti, ar šis žingsnis neprieštaravo įstatymui.

„Borisas Johnsonas turėtų būti informuotas, kad mes turime, iš ko rinktis, ir nebijome veržtis pirmyn“, – parašė J. Cherry socialiniame tinkle „Twitter“ sekmadienį.

„Teisiniu požiūriu mes turime vienodas galimybes laimėti bet kokį ieškinį teisme, ir aš nemanau, kad pralaimėję netektume daugiau nei dabar“, – pareiškė ji.

J. Cherry, SNP atstovė vidaus reikalų klausimais JK parlamente, buvo viena iš grupės teisininkų, laimėjusių skundą dėl B. Johsnono sprendimo pernai įšaldyti parlamento darbą.

Manoma, kad sustabdydamas parlamento darbą B. Johnsonas siekė suvaržyti parlamentarų galimybes apsvarstyti jo parengtą „Brexito“ strategiją.

2014 metais vykusiame referendume škotai 55 proc. dauguma nubalsavo likti Jungtinės Karalystės dalimi, ir manyta, kad šiuo klausimu mažiausiai keliems dešimtmečiams buvo padėtas taškas.

Tačiau nacionalistai tvirtina, kad „Brexitas“ reiškia esminius pokyčius Škotijos konstituciniuose susitarimuose su Londono vyriausybe.

2016 metais vykusiame referendume dėl „Brexito“ maždaug 62 proc. škotų pasisakė už narystę ES.

Neseniai atliktas agentūros „Panelbase“ sociologinis tyrimas rodo, kad 56 proc. škotų norėtų, jog Škotijos parlamentas priimtų įstatytą dėl naujo referendumo organizavimo, jeigu JK centrinė vyriausybė ir toliau nesuteiks įgaliojimų jį surengti.

Tuo metu Škotijos pirmoji ministrė SNP lyderė Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžen) atsisako pritarti nesankcionuotam referendumui.

Tačiau ji taip pat neatmeta galimybės prašyti teisinio išaiškinimo dėl galimybės Škotijos vyriausybei surengti patariamąjį referendumą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Auksiniai

Auksiniai portretas
Žodžiai! Gaila kad ES pradėjo bireti Bus kaip su SSSR

lkauniete

lkauniete portretas
Seniai aisku ,jog Scotija atsiplesh nuo Kingdom,,o Airija --taip pat ,,,sekmes ,,nors ...kumshtis yra stipriau ,negu pavieniai pirshtai,,Sajunga giminingu valstybiu yra ---tvirtybes apraishka
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių