JK ketina steigti „pirmąją interneto kontrolierę“: stebės internete kuriamą turinį

Jungtinės Karalystės vyriausybė trečiadienį pranešė ketinanti leisti savo ryšių reguliavimo institucijai stebėti interneto turinį ir skirti dideles baudas socialiniams tinklas, nesugebantiems šalinti „žalingos“ medžiagos.

Žiniasklaidos sekretorė Nicky Morgan (Niki Morgan) pareiškė parlamentui esanti „linkusi“ suteikti priežiūros tarnybai „Ofcom“ įgaliojimus prižiūrėti interneto vartotojų kuriamą turinį.

Tačiau ji pabrėžė, kad išplėtus šią agentūrą, kuri, pasak JK žiniasklaidos, taptų „pirmąja interneto kontroliere“, ji neturėtų teisės šalinti užgaulius pranešimus, ar blokuoti platformas, nepaisančias „pareigos veikti atsakingai“.

Šie siūlymai buvo išdėstyti pataisų rinkinyje, kurį pernai balandį paskelbė ankstesnės ministrės pirmininkės Theresos May (Terezos Mei) vyriausybė.

Dabartinis vyriausybės vadovas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) perėmė jos postą liepą, ir pagrindinį dėmesį skyrė pastangoms išspręsti šalį apėmusią „Brexito“ krizę.

JK praėjusį mėnesį sklandžiai paliko Europos Sąjungą, o jo vyriausybė dabar vysto savo pačios viziją valstybės ateičiai.

N. Morgan ir vidaus reikalų sekretorė Priti Patel paskelbė ataskaitą, kurioje aprašomas siūlymas suteikti „Ofcom“ „įgaliojimus įspėti, pranešti ir skirti dideles baudas“ įmonėms, „palengvinančioms dalijimąsi [užgauliu] vartotojų sukurtu turiniu“.

Abi sekretorės pažadėjo, kad valdžia tuo pat metu gerbs piliečių saviraiškos laisvę ir toliau „skatins technologijų“ vartojimą.

„Netrukdysime suaugusiesiems peržiūrėti ar skelbti teisėtą turinį, taip pat nereikalausime, kad bendrovės šalintų konkretų teisėtą turinį“, – parašė jos.

„Vietoje to naujoji reguliavimo sistema įpareigos bendroves esant poreikiui aiškiai nurodyti, koks turinys ir elgesys yra priimtinas jų tinklapiuose, o pačias platformas – nuosekliai įgyvendinti šias taisykles“, – teigė žiniasklaidos ir vidaus reikalų sekretorės.

„Teisėtas, bet kenksmingas turinys “

„Ofcom“ buvo įkurta 2002-aisiais ir kitais metais oficialiai pradėjo prižiūrėti televizijos ir radijo transliacijas šalyje.

Tačiau JK neturi jokios oficialios interneto ar socialinių tinklų reguliuotojos – taigi, Londonas ieško būdų, kaip apsaugoti vaikus nuo kenksmingos interneto medžiagos.

Ši problema tapo ypač aktuali, kai 2017 metais nusižudė viena britų moksleivė, sekusi daugybę platformų „Instagram“ ir „Pinterest“ paskyrų, skelbusių su savižudybėmis ir depresija susijusį turinį.

„JK du trečdaliai suaugusiųjų nerimauja dėl internetinio turinio ir beveik pusė teigia, kad per pastaruosius metus susidūrė su neapykantą kurstančia medžiaga“, – nurodoma trečiadienį paskelbtoje ataskaitoje.

Tokios socialinių tinklų milžinės kaip „Facebook“ norėtų, kad vyriausybės priimtų bendras taisykles ir įsteigtų priežiūros institucijas. Tokiu būdu bendrovės siekia sumažinti spaudimą savo darbuotojams, prižiūrintiems turinį.

„Reikia naujų taisyklių, kad turėtume bendresnį požiūrį į visas platformas ir kad privačioms įmonėms netektų pačioms priimti tiek daug svarbių sprendimų“, – trečiadienį paskelbtą ataskaitą komentavo „Facebook“ atstovai.

„Būtina, kad bet kokios naujos taisyklės saugotų žmones nepažeidžiant saviraiškos laisvės“, – pridūrė jie.

Stambios technologijų kompanijos taip pat ragina britų vyriausybę apibrėžti „teisėto turinio“ sąvoką.

Vašingtone įsikūrusi Interneto asociacija, atstovaujanti tokioms bendrovėms kaip „Amazon“ ir „Google“, pareiškė esanti „susirūpinusi“ dėl kai kurių Londono plano aspektų.

Anot organizacijos JK skyriaus vadovo Danielio Dyballo (Danielio Daibolo), nerimą kelia „reguliavimo apimtis, elgesys su teisėtu, bet potencialiai kenksmingu turiniu ir vykdymo užtikrinimo įgaliojimai“.

Jokių baudų bendrovių vadovams

Vyriausybė jau daugiau nei metus aptaria savo siūlymus su socialinių tinklų vadovais.

Britanijos vaidmenį rengiant universalų sprendimą padidino „Facebook“ įkūrėjo Marko Zuckerbergo (Marko Zukerbergo) sprendimas 2018 metais paskirti buvusį JK vicepremjerą Nicką Cleggą (Niką Klegą) savo bendrovės tarptautinių reikalų ir komunikacijos vadovu.

N. Cleggas ir M. Zuckerbergas šiuo metu steigia „Facebook“ priežiūros komitetą, kuris turėtų priimti galutinius sprendimus nagrinėjant nesutarimus dėl nevienareikšmiškai vertinamo turinio.

Minėtoje Londono ataskaitoje teigiama, kad socialinių tinklų vadovai sukilo prieš britų vyriausybės siūlymą skirti baudas atskiriems vadybininkams, nereaguojantiems į priežiūros institucijos įspėjimus.

Tokį siūlymą Th. May paskirta žiniasklaidos sekretorė įvertino kaip kraštutinę priemonę.

„Problemine sritimi tapo vyresniojo vadybininko atsakomybės klausimas“, – rašoma trečiadienį paviešintoje ataskaitoje.

„Diskusijos su pramonės atstovais išryškino pavojų, kad JK technologijų sektoriaus patrauklumui gali būti padarytas neigiamas poveikis“, – priduriama jame.

Vyriausybė pažadėjo artimiausiais mėnesiais pateikti savo galutinius siūlymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių