JAV valstybės sekretorius ragina Pietų Sudane dislokuoti „apsaugos pajėgas“

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) pirmadienį paragino Pietų Sudane dislokuoti 4 tūkst. karių „apsaugos pajėgas“, kurios sustiprintų Jungtinių Tautų taikos palaikymo misiją šioje šalyje.

„Nekyla jokių klausimų, kad mums reikia judėti į priekį ir gavus JT Saugumo Tarybos leidimą dislokuoti čia regionines apsaugos pajėgas“, – sakė J.Kerry po susitikimo su penkių regiono šalių užsienio reikalų ministrais Kenijos sostinėje Nairobyje.

Kenijos užsienio reikalų ministrė Amina Mohamed taip pat paragino skubiai dislokuoti šias pajėgas.

„Kada jos čia turėtų būti? Kuo greičiau, tuo geriau“, – sakė ji.

Po praėjusį mėnesį atsinaujinusių susirėmimų Pietų Sudano sostinėje Džuboje Kenija pasisiūlė skirti karių naujoms pajėgoms, kurių suformavimui rugpjūčio 12 dieną pritarė Saugumo Taryba. Savo karių šioms pajėgoms taip pat turėtų skirti Etiopija ir Ruanda.

Naujosios 4 tūkst. karių pajėgos prisijungs prie šalyje dislokuotų 12 tūkst. JT misijos Pietų Sudane (UNMISS) karių, kurie sulaukia daug kritikos už tai, kad nesugeba užtikrinti civilių gyventojų saugumo.

Pasak J.Kerry, naujosios pajėgos sieks tik pagerinti saugumo padėtį Džuboje ir sudaryti sąlygas įgyvendinti prieš metus pasirašytą taikos susitarimą.

„Tai nėra intervencinės pajėgos, tai yra apsaugos pajėgos, turinčios labai aiškų mandatą ginti žmones, užtikrinti prieigą ir judėjimo laisvę bei užkirsti kelią bet kokio pobūdžio atakoms“, – sakė jis.

Nors pajėgų dislokavimo terminas dar nenustatytas, Pietų Sudano vyriausybė išreiškė rimtų abejonių dėl šio plano ir paragino surengti daugiau diskusijų.

„Mes norime žinoti, koks yra šių gynybos pajėgų mandatas, – sakė Pietų Sudano viceprezidentas Tabanas Deng Gai, lankydamasis Sudano sostinėje Chartume pirmadienį. – Mes norime su jais susėsti prie derybų stalo Džuboje, o ne Niujorke“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių