JAV Trijų jūrų iniciatyvai skirs iki 300 mln. dolerių

Jungtinių Valstijų tarptautinės plėtros finansavimo korporacija (DFC) ir Trijų jūrų iniciatyvos investicinis fondas pasiekė susitarimą, tapsiantį pagrindu sutarčiai, įpareigosiančiai JAV skirti šiam fondui iki 300 mln. dolerių (285,3 mln. eurų), pranešė DFC atstovai.

Finansavimas bus skiriamas investicijoms į energetiką ir infrastruktūrą palaikyti, siekiant didinti aprūpinimo energija saugumą ir energetikos diversifikaciją, taip pat siekiant stiprinti tarpusavio ryšius Trijų jūrų regione.

DFC – JAV plėtros finansavimo institucija su daugiau kaip 37 mlrd. dolerių (35 mlrd. eurų) investiciniu portfeliu. DFC investuoja į įvairius pasaulio regionus, didžiausią dėmesį skirdama mažiau išsivysčiusioms šalims. DFC bendradarbiauja su investuotojais, kad pritrauktų kapitalo įvairioms sritims, įskaitant svarbiausią infrastruktūrą.

Numatoma, kad sutartis dėl DFC finansavimo bus sudaryta iki šių metų pabaigos.

DFC vykdomasis direktorius Scottas Nathanas (Skotas Neitanas) sakė, kad korporacijos investicijos į Trijų jūrų iniciatyvą padidins energijos tiekimo saugumą ir padės atsilaikyti prieš Rusijos agresiją Europoje. Jo nuomone, DFC ir Trijų jūrų iniciatyvos bendradarbiavimas skatins įtraukų ekonomikos augimą ir vystymąsi visame regione.

Pirmadienį ir antradienį Rygoje vyksta Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikimas ir verslo forumas, dalyvauja 12 iniciatyvos šalių lyderiai, naujienų agentūrai BNS nurodė Latvijos investicijų ir plėtros agentūra.

Trijų jūrų iniciatyva jungia dvylika ES valstybių tarp Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūrų: Austriją, Bulgariją, Kroatiją, Čekiją, Estiją, Vengriją, Latviją, Lietuvą, Lenkiją, Rumuniją, Slovakiją ir Slovėniją. Iniciatyvos strateginės partnerės – JAV, Vokietija ir Europos Komisija.

Iniciatyvos tikslas – skatinti spartesnį šio regiono politinius ir ekonominius ryšius, išsivystymą ir konvergenciją, didinant dalyvaujančių šalių jungiamumą transporto, energetikos ir skaitmenizacijos srityse, ypač Šiaurės ir Pietų ašyje, stiprinti sanglaudą ES ir transatlantinius saitus tarp ES ir JAV.

 


Šiame straipsnyje: Trijų jūrų iniciatyvaJAVScottas NathanasDFCkaras UkrainojeRusijos agresija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių