JAV tarnybos: į „AstraZeneca“ vakcinos bandymus galėjo būti įtraukti pasenę duomenys

Farmacijos bendrovė „AstraZeneca“ galimai įtraukė pasenusius duomenis per jos vakcinos nuo COVID-19 klinikinius tyrimus Jungtinėse Valstijose, pirmadienį vakare paskelbė viena priežiūros institucija.

Duomenų ir saugumo priežiūros valdyba „išreiškė susirūpinimą, kad „AstraZeneca“ galėjo įtraukti pasenusią tų bandymų informaciją, o tai galėjo pateikti ne visą vaizdą apie veiksmingumo duomenis“, sakoma JAV Nacionalinio alergijos ir užkrečiamųjų ligų instituto pranešime.

Anksčiau pirmadienį „AstraZeneca“ pranešė, kad jos vakcina užtikrina visų amžiaus grupių suaugusiesiems patikimą apsaugą nuo koronavirusinės infekcijos. Šios išvados, grindžiamos JAV atliktu naujausio tyrimo rezultatais, atrodė esančios svarbios siekiant atkurti pasaulio pasitikėjimą šiuo preparatu ir priartinti jo registraciją Jungtinėse Valstijose.

Atlikus tyrimus, kuriuose dalyvavo 30 tūkst. žmonių, nustatyta, kad vakcina paskiepytus asmenis, įskaitant senyvus žmones, 79 proc. veiksmingumu apsaugo nuo koronavirusinės infekcijos simptomų išsivystymo. Ne vienas iš vakcinos gavusių savanoriu smarkiai nesusirgo ir nebuvo hospitalizuotas, tuo metu kontrolinėje grupėje, gavusioje placebo, tokių žmonių buvo penki.

„AstraZeneca“ taip pat sakė, kad šios studijos nepriklausomi saugumo prižiūrėtojai nenustatė jokio sunkaus pašalinio poveikio, taip pat nebuvo padidėjusios kraujo krešulių susidarymo rizikos. Pastarieji nuogąstavimai dėl retų kraujo krešumo sutrikimų Europoje praeitą savaitę paskatino virtinę šalių laikinai sustabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių