JAV sveikina žurnalisto išlaisvinimą Baltarusijoje, ragina paleisti kitus

Jungtinės Valstijos sekmadienį sveikino Baltarusijoje kalinto JAV remiamos žiniasklaidos priemonės žurnalisto paleidimą, tačiau paragino į laisvę paleisti šimtus kitų kalinių, suimtų per susidorojimą su kitaminčiais.

„Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) prieš kelias dienas pranešė, kad vienas iš jo žurnalistų, Alehas Hruzdzilovičius, buvo paleistas į laisvę po devynių kalėjime praleistų mėnesių.

Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as (Nedas Praisas) teigė, kad JAV sveikina A. Hruzdzilovičiaus ir kelių kitų asmenų paleidimą.

„Nors šių politinių kalinių paleidimas yra žingsnis teisinga linkme, Baltarusijoje už grotų tebėra daug politinių kalinių, – pareiškime teigė N. Price'as. – Raginame nedelsiant ir besąlygiškai paleisti visus politinius kalinius“.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras penktadienį pranešė, kad Baltarusijoje dėl politinių priežasčių suimta beveik 1,3 tūkst. žmonių.

Autoritarinis šalies lyderis Aliaksandras Lukašenka bandė užgniaužti masinius protestus, kilusius 2020 metais paskelbus, kad jis užsitikrino šeštąją prezidento kadenciją.

Baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja tuomet sakė, kad ji laimėjo rinkimus. Prasidėjus susidorojimams, ji pabėgo į kaimyninę Lietuvą ir iš jos vadovauja opozicijai.

63 metų A. Hruzdzilovičius buvo suimtas dėl įtariamo dalyvavimo protestuose. Jis neigia kaltinimus ir sako, kad protestuose buvo kaip žurnalistas.

JAV Kongreso finansuojamas, bet nepriklausomą redakciją turintis RFE/RL pranešė, kad Baltarusijoje tebėra įkalinti kiti du jo žurnalistai – Iharis Losikas ir Andrejus Kuznečykas.

Liepos mėnesį interviu naujienų agentūrai AFP A. Lukašenka neneigė esąs „autoritariškas“ ir kaltino protestuotojus veikiant „prieš valstybę ir savo tautą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
matom ai tai buvo feikiniai /zurnalista/ kise nosi i uzdrausta teritorija -;;-;;-;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių