JAV siekiama išvengti vyriausybės uždarymo, susitarimui dėl finansavimo pakibus ant plauko

  • Teksto dydis:

JAV įstatymų leidėjai trečiadienį turi balsuoti dėl laikino finansavimo, kad užkirstų kelią vyriausybės uždarymui.

Likus kelioms savaitėms iki prezidento rinkimų Atstovų Rūmuose daugumą turinčių respublikonų lyderiai jaučia vis didesnį spaudimą palaikyti institucijų darbą.

Vyriausybės finansavimas baigsis rugsėjo pabaigoje ir Kongresui reikės priimti laikinąją finansavimo priemonę, vadinamą tęstine rezoliucija, kad jos veikla būtų tęsiama ir po rinkimų, nes partijos niekaip nesusitaria dėl visų metų biudžeto.

Buvęs prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) paragino respublikonus priversti vyriausybę nutraukti darbą, jei nebus įvykdyti tam tikri reikalavimai.

Tokiu atveju būtų uždarytos federalinės agentūros ir nacionaliniai parkai, apribotos viešosios paslaugos, milijonai darbuotojų būtų išleisti neapmokamų atostogų.

Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas) trečiadienį planuoja surengti balsavimą dėl šešių mėnesių trukmės termino pratęsimo, perkeliant jį į kovo mėnesį, kai pareigas jau eis naujas prezidentas.

Tačiau jis paskelbė, kad ketina pratęsimą papildyti teisės aktu, vadinamuoju SAVE aktu, reikalaujančiu įrodyti pilietybę registruojantis balsuoti rinkimuose.

Respublikonų lyderis D. Trumpas ir toliau melagingai tvirtina, kad 2020 metų prezidento rinkimus pralaimėjo dėl sukčiavimo. Jis įtikinėja M. Johnsoną įtraukti šią priemonę į paketą.

„Aš akimirksniu uždaryčiau vyriausybę (...), jei jie to neįtrauks į įstatymo projektą“, –Iždo departamento pareigūnei Monicai Crowley (Monikai Krouli) jos tinklalaidėje sakė D. Trumpas.

Antradienį socialiniame tinkle jis pareiškė, kad respublikonai jokiu būdu neturėtų sutikti su tęstine rezoliucija, jei „negaus absoliučių garantijų dėl rinkimų saugumo“.

Prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija, susirūpinusi, kad rinkimų teisę turintys rinkėjai bus išbraukti iš sąrašų ar kitaip sulaikyti nuo balsavimo, prieštarauja SAVE aktui, pažymėdama, kad balsavimas neturint pilietybės ir taip yra neteisėtas ir kad nėra įrodymų, jog dokumentų neturintys migrantai dalyvauja rinkimuose.

Rinkimų sąžiningumas

Beveik 200 demokratų jau balsavo prieš SAVE aktą, kai prieš du mėnesius 221 balsu prieš 198 jį patvirtino Atstovų Rūmai.

Atrodo, kad M. Johnsonas neturi net kritinės savo partijos narių paramos. Jis pats teigė, kad neturi jokio atsarginio varianto, jei planas nepavyktų, tad rizikuoja, kad spalio pradžioje, likus mažiau nei penkioms savaitėms iki rinkimų dienos, bus sustabdytas vyriausybės darbas.

Senato valdantieji demokratai planuoja pateikti Atstovų Rūmų respublikonams ultimatumą: priimti tęstinę rezoliuciją, perkeliant finansavimo terminą į metų pabaigą, arba inicijuoti vyriausybės uždarymą.

Bent pusė tuzino įstatymų leidėjų iš Respublikonų partijos pasisakė prieš M. Johnsono pasiūlymą: pasisakantys už gynybą nerimauja dėl karinės parengties, o fiskaliniai konservatoriai visada nepritaria laikinoms finansavimo priemonėms, kuriomis nemažinamos išlaidos.

Kova dėl išlaidų yra paskutinis didelis išbandymas M. Johnsonui prieš jam prašant įstatymų leidėjų leisti vadovauti dar dvejus metus.

Jis teigė, kad iki kovo nustatytas finansavimo terminas leistų D. Trumpui, jei šis patektų į Baltuosius rūmus, apsispręsti dėl išlaidų, o ne tvirtinti finansavimą vadovaujant kadenciją baigiančiam J. Bidenui.

Anot M. Johnsono, rinkimų sąžiningumas yra rinkėjus vienijantis klausimas, todėl demokratai, atmetę pilietybės įrodymo įstatymo projektą, apsikvailins.

„Jei pirmininkas Johnsonas Atstovų Rūmų respublikonus pakreips šiuo itin šališku keliu, uždarymo tikimybė gerokai padidės, o amerikiečiai žinos, kad atsakomybė už uždarymą teks Atstovų Rūmų respublikonams“, – penktadienį pareiškė Senato demokratų daugumos lyderis Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris).

Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderis Hakeemas Jeffriesas (Hakimas Džefrisas) respublikonų pasiūlymą apibūdino kaip nerimtą ir nepriimtiną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių