JAV saugumo patarėjas gina D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo rezultatus

  • Teksto dydis:

Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas (Džonas Boltonas) sekmadienį paneigė, kad praėjusią savaitę Hanojuje įvykęs JAV ir Šiaurės Korėjos vadovų susitikimas baigėsi fiasko, nors amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas grįžo namo tuščiomis rankomis.

Svarbus antrasis viršūnių susitikimas, per kurį D. Trumpas ir šiaurės korėjiečių lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) mėgino pasiekti susitarimą dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos, ketvirtadienį buvo staigiai nutrauktas nepadarius net bendro pareiškimo.

Vis dėlto J. Boltonas pareiškė televizijos CBS laidai „Face the Nation“, kad D. Trumpo nesėkmingos pastangos įtikinti Pchenjaną atsikratyti savo branduolinio arsenalo turėtų būti laikomos „sėkme, kalbant apie tai, kad prezidentas apgynė Amerikos nacionalinius interesus“.

Pasak Baltųjų rūmų pareigūno, per Vietname įvykusias derybas esminis klausimas buvo tas, ar Šiaurės Korėja sutiktų vykdyti pagrindinį prezidento reikalavimą – visiškai denuklearizuotis. Bet kokie kiti įsipareigojimai „mums buvo nepriimtini“, paaiškino J. Boltonas.

„Taigi, prezidentas tvirtai laikėsi savo pozicijos. Jis užmezgė gilesnius santykius su Kim Jong Unu. Tikrai nevadinčiau to nesėkme, kadangi Amerikos nacionaliniai interesai buvo apginti“, – sakė jis.

Abi šalys aklavietę derybose paaiškino viena kitos užsispyrimu, o D. Trumpas pareiškė, kad Pchenjanas nepagrįstai reikalavo, jog būtų atšauktos visos sankcijos, įvestos Šiaurės Korėjai dėl jos uždraustos branduolinės programos.

Tuo metu Šiaurė Korėjos užsienio reikalų ministras teigė, jog Pchenjanas tenorėjo, kad būtų sušvelninta dalis baudžiamųjų priemonių ir siūlė uždaryti „visus branduolinės gamybos objektus“, įskaitant pagrindinį kompleksą Jongbjone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių