JAV reikalauja, kad „Nord Stream 2“ rangovai iki sausio vidurio nutrauktų darbą

  • Teksto dydis:

„Nord Stream 2“ projekto rangovai turi iki 2020 metų sausio 20 dienos nutraukti visus su Rusijos dujų eksporto į Vokietiją vamzdynu susijusius darbus, jeigu nori išvengti JAV sankcijų, pažymima penktadienį paskelbtame JAV valstybės departamento pranešime.

Departamentas priminė, jog gruodžio 20-ąją įsigaliojo JAV 2020 metų gynybos biudžetas, kuriame numatytos sankcijos „Nord Stream 2“ rangovams.

„Jungtinės Valstijos nustatys sankcijas, jeigu [su projektu susijusios] šalys nedelsdamos neparodys geros valios ir neatsisakys jame dalyvauti. Su tuo susijusioms šalims būtina per 30 dienų nutraukti darbus“, – pažymima pranešime.

Kongresas yra išreiškęs nuogąstavimų, jog „Nord Stream 2“ projektas Kremliui suteikia pavojingą svertą spausti Vašingtono sąjungininkes Europoje.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) gruodžio 20 dieną pasirašė Jungtinių Valstijų kitų metų gynybos biudžetą, į kurį buvo įtrauktos nuostatos dėl sankcijų bendrovėms, dalyvaujančioms šio dujotiekio projekte.

Sankcijos yra nukreiptos prieš įmones, dalyvaujančias tiesiant beveik 11 mlrd. dolerių (9,9 mlrd. eurų) vertės dujotiekį „Nord Stream 2“ Baltijos jūros dugnu. Šis vamzdynas turi padvigubinti Rusijos gamtinių dujų eksporto į Vokietiją – pirmaujančią Europos ekonomiką – apimtis.

Rusijos dujų eksporto monopolininkė „Gazprom“ yra Šveicarijoje registruotos šį projektą vystančios bendrovės „Nord Stream 2 AG“ vienintelis akcininkas, o jo partnerės – Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Dutch Shell“ – yra finansavimo dalininkės bei būsimos naudos gavėjos.

55 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo vamzdynas „Nord Stream 2“ Baltijos jūroje klojamas greta beveik aštuonerius metus jau veikiančio, tokio pat pajėgumo dujotiekio „Nord Stream 1“.

JAV įstatymų leidėjai perspėjo, kad dujotiekis sudarys sąlygas toliau lobti Vašingtonui priešiškai Rusijos vyriausybei ir smarkiai padidins prezidento Vladimiro Putino įtaką Europoje, žemyne tvyrant padidėjusiai įtampai.

Beje, Šveicarijoje įsikūrusi „Allseas“, kuri Rusijos valstybinės energetikos milžinės „Gazprom“ buvo pasamdyta, kad pastatytų jūrinę „Nord Stream 2“ atkarpą, jau pareiškė dėl JAV sankcijų stabdanti dujotiekio tiesimo darbus.


Šiame straipsnyje: JAVNord Stream 2dujotiekis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Nu visi jus vyrai

pajungiau IŠVIETĘ prie vamzdžio,

 pajungiau  IŠVIETĘ prie vamzdžio, portretas
ar JAV man n e u ž d ė s sankcijų ?---Ir dar;----Kad "dievai" yra Saudo Arabijoje tai žinau, bet ,kad jų LIZDAS yra ir JAV, nežinojau --, kad jie s e k a , kad žmogus bet kur n e n u s i p e r s t ų.

Sefas

Sefas portretas
Kodel USA turi vadovaut? Kazkokia nesamone. Vienas geresnis uz kita. Sitiek saliu patvirtino projekta o jie vidury darbo gasdint pradejo. Pavydas bamba grauzia kad tokie ivanuskos gamtinius isteklius varvina cha cha. Is kitos puses as vis dar negaliu patiket kad tiek saliu pritare tam. Money talk i suppose...
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių