JAV perduos Ukrainai pažangios oro gynybos sistemos „Patriot“ bateriją

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos trečiadienį paskelbė perduosiančios Ukrainai pažangios oro gynybos sistemos „Patriot“ bateriją, siekdamos padėti Kyjivui atremti negailestingus Maskvos oro smūgius.

Baterija įtraukta į 1,85 mlrd. JAV dolerių (1,74 mlrd. eurų) vertės pagalbos paketą, apie kurį buvo paskelbta laukiant į Vašingtoną atvykstančio Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, kuris pirmą kartą nuo Rusijos invazijos pradžios šių metų vasarį išvyko iš savo šalies.

Šis Vašingtono pranešimas yra svarbi Kyjivo pergalė, nes Ukraina anksčiau ne kartą ragino Jungtines Valstijas perduoti sistemų „Patriot“. Tai yra ir tvirtas ženklas, kad JAV remia Ukrainą ir padės stiprinti šalies gynybos pajėgumus.

„Į šiandienos pagalbą pirmą kartą įtraukta oro gynybos sistema „Patriot“, gebanti numušti sparnuotąsias raketas, trumpojo nuotolio balistines raketas ir orlaivius kur kas didesniame aukštyje negu anksčiau perduotos oro gynybos sistemos“, – pranešime pažymėjo JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

Ukrainos oro gynybos sistemos atlieka itin svarbų vaidmenį ginant šalį nuo Rusijos smūgių ir neleidžiant Maskvos pajėgoms įgyti oro erdvės kontrolės.

Tačiau ne vieną pralaimėjimą mūšio lauke patyrusi Rusija pradėjo sistemingai taikytis į svarbią Ukrainos infrastruktūrą ir savo smūgiais jau sutrikdė elektros, vandens bei šilumos tiekimą milijonams žmonių.

JAV ginkluotės gamybos milžinės „Raytheon“ gaminama „MIM-104 Patriot“ yra „žemė – oras“ tipo raketų sistema, kuri iš pradžių buvo sukurta dideliame aukštyje skrendančių orlaivių atpažinimui ir numušimui. 9-ajame dešimtmetyje sistema buvo modifikuota ir pritaikyta naujai taktinių balistinių raketų grėsmei.


Šiame straipsnyje: gynybos sistema PatriotJAVkaras UkrainojeAntony Blinkenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių