JAV paskelbė apie naują 1,7 mlrd. JAV dolerių vertės karinę pagalbą Ukrainai

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos pirmadienį paskelbė apie naują apie 1,7 mlrd. dolerių (1,57 mlrd. eurų) vertės karinės pagalbos Ukrainai paketą, į kurį įtraukti oro gynybos šaudmenys, artilerijos sviediniai, kurių, pasak Kyjivo pajėgų atstovų, jiems labai reikia.

Į paketą įeina 200 mln. JAV dolerių (185 mln. eurų) vertės įranga, kuri bus paimta iš esamų JAV karinių atsargų, ir apie 1,5 mlrd. dolerių (1,39 mlrd. eurų), kurie užsakyti iš gynybos pramonės, sakoma JAV gynybos departamento pranešime.

Pagal šią paramą Ukrainai bus suteikta kelių rūšių oro gynybos šaudmenų, padėsiančių apsisaugoti nuo Rusijos smūgių, 155 mm ir 105 mm artilerijos sviedinių, šaudmenų tiksliųjų raketų paleidimo įrenginiams HIMARS, kelių rūšių prieštankinių ginklų ir kitų pajėgumų.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, JAV yra pagrindinė Ukrainos karinė rėmėja, skyrusi daugiau kaip 55 mlrd. dolerių (51 mlrd. eurų) ginklams, šaudmenims ir kitai saugumo pagalbai.

Tačiau iki balandžio pabaigos Vašingtonas apie naują pagalbą Ukrainai buvo paskelbęs tik vieną kartą – kovo mėnesį.

Tada JAV paskelbė apie naują 300 mln. dolerių (276,4 mln. eurų) saugumo paketą Ukrainai. Tačiau jį pavyko sudaryti tik panaudojus pinigus, kuriuos Pentagonas sutaupė kitiems pirkiniams.

JAV Kongresas beveik pusantrų metų nepatvirtino naujo didelio finansavimo savo sąjungininkei – daugiausia dėl vidinių politinių ginčų.

Tik balandį JAV Atstovų Rūmai patvirtino teisės aktą, kuriuo leidžiama skirti 95 mlrd. JAV dolerių  (89,1 mlrd. eurų) paramą, įskaitant 61 mlrd. JAV dolerių (57,3 mlrd. eurų) Ukrainai.

Nuo to laiko Vašingtonas suteikė kelis naujus paketus, tačiau ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis teigė, kad Rusija spėjo perimti iniciatyvą mūšio lauke, kol Ukraina laukė, kad Jungtinės Valstijos patvirtintų naują karinę pagalbą,

Rusija pirmadienį pranešė, kad jos pajėgos užėmė Vovčės kaimą Rytų Ukrainoje – tai naujausias iš kelių pastarąsias savaites Maskvos skelbiamų pasiekimų fronto linijoje.

Ukrainos kariuomenė pirmadienį pranešė, kad per pastarąją parą atrėmė šešias Rusijos atakas prie Charkivo fronto linijos, įskaitant Vovčanską.

Rusijos pajėgos bando užimti miestelį, esantį netoli sienos, nuo gegužės, kai pradėjo naują sausumos puolimą Charkivo srityje.

Nė vienai pusei nepavyksta pasiekti lemiamo proveržio, o tiek Maskva, tiek Kyjivas kalba apie kitos pusės patiriamus didelius nuostolius.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekarinė pagalba UkrainaiJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių