JAV myriop nuteistas Bostono maratono sprogdintojas Dž. Carnajevas

  • Teksto dydis:

JAV prisiekusieji penktadienį vienbalsiai nuteisė Bostono maratono sprogdintoją Džocharą Carnajevą mirties bausme už vieno kruviniausių išpuolio rengimą Amerikoje po 2011 metų rugsėjo 11-osios atakų.

Prisiekusieji 14 valandų svarstė, kol nutarė skirti mirties bausmę pagal šešis iš 17 kaltinimų, kurie buvo pareikšti 21-erių metų musulmonui, buvusiam universiteto studentui, kilusiam iš Čečėnijos ir atvykusiam į Jungtines Valstijas dar vaikystėje.

Tie patys 12 prisiekusiųjų balandžio 8 dieną patvirtino visus 30 kaltinimų, susijusių su sprogdinimais 2013 metų balandžio 15 dieną, policijos pareigūno nužudymu, automobilio pagrobimu ir susišaudymu per jo gaudynes.

Trys žmonės žuvo, 264 buvo sužeisti, iš jų 17 neteko galūnių, per dvigubą sprogimą prie populiaraus šiame mieste rengiamo maratono finišo linijos.

Dž.Carnajevas pabėgo, bet buvo sulaikytas po keturių dienų; būdamas sužeistas, jis pasislėpė prie vieno namo laikomoje valtyje, kurioje jis krauju užrašė žinią, kuria teisino tokius išpuolius kaip kerštą Jungtinėms Valstijoms už karus Irake ir Afganistane.

Po dvejų metų jis, vilkintis juodą striukę, sunėręs rankas priešais save, nerodė jokių emocijų, kai teismo pareigūnas perskaitė mirties nuosprendį jam.

Skaitant nuosprendį, teisme vyravo tyla.

Vyriausybės kaltintojai vadino Dž.Carnajevą negailestingu teroristu, kuris nusipelnė mirti dėl sukeltų žudynių. Advokatai tikino, kad jis esąs „prarastas vaikas“, kuriuo iki „šlykštaus nusikaltimo“ manipuliavo radikalus jo vyresnysis brolis.

NEPRITARIMAS MIRTIES BAUSMEI

Likę gyvi per minėtus sprogimus stojo prie mirties bausmę Dž.Carnajevui, kuris nusikaltimo metu buvo nepilnametis.

Ši federalinė bausmė paskelbta nepaisant plačiai paplitusio nepritarimo mirties bausmei Masačūsetso valstijoje, kurioje nuo 1947 metų mirties bausmė nebuvo įvykdyta nė vienam nusikaltėliui.

Sprogimus Bostone išgyvenusieji, tarp kurių buvo ir jauniausios aukos, aštuonmečio Martino Richardo (Martino Ričardo) tėvai, susigrūdę stovėjo galerijoje, kad išgirstų nuosprendį.

Nuo 1988 metų, kai federalinė mirties bausmė buvo vėl įvesta, ji buvo skirta tik 79 asmenis ir tik trims jų ji buvo įvykdyta, nurodo Mirties bausmes informacijos centras. Dar trimis atvejais mirties nuosprendis po naujų teismo procesų buvo pakeistas į kalėjimą iki gyvos galvos.

Dabartinis sprendimas užbaigia kankynę per daugiau kaip du mėnesius svarstymų teisme, kurio dalyviai dienas po dienos turėjo vėl išgyventi tą išpuolio siaubą, kai buvo rodomi vaizdo įrašai, teikiami širdį veriantys savo galūnes ar artimuosius praradusių liudytojų parodymai.

Tie sprogimai sukrėtė palyginti nedidelį Bostono miestą ir atgaivino baimę, kad terorizmas vėl gali kartotis JAV po 2011 metų rugsėjo 11-osios išpuolių Niujorke, Vašintone ir Pensilvanijoje.

Dž.Carnajevo advokatai ko kaltę pripažino, bet sakė, kad juo manipuliavo vyresnysis brolis, 26-erių Tamerlanas, kurį policija nušovė mėginantį pabėgti.

Gynyba per tris savaites teismo proceso, kai buvo svarstomas nuosprendis, pakvietė dešimtis liudytojų, stengdamiesi išgelbėti jį nuo mirties bausmės.

„Džaharas niekada nebūtų to daręs, jei ne Tamerlanas. Tragedijos niekada nebūtų buvę, jei ne Tamerlanas“, – sakė advokatė

Judy Clarke (Džudi Klark), kuri yra išgelbėjusi nuo mirties kai kuriuos garsius Amerikos nusikaltėlius.

Ji kreipėsi į prisiekusiuosius, atsižvelgti į Dž.Carnajevo jauną amžių, jo brolio dominuojančią įtaka, jo tėvų grįžimą į Rusiją 2012 metais, jo draugų ir mokytojų palankią nuomonę apie jį, taip pat akivaizdų jo paties gailėjimąsi dėl to, ką padarė.

„Bet kuriuo atveju... Carnajevas mirs kalėjime. Klausimas tėra tik kada ir kaip, – sakė J.Clarke. – Jokia bausmė, net mirties nuosprendis neišlygins svarstyklių“.

Ji vaizdingai pasakojo, kaip jautriam jaunuoliui buvo kišami „al Qaeda“ žurnalai, Tamerlano, kuris yra tikrasis išpuolių rengėjas, pamokslai, kaip protiškai sergantis tėvas ignoravo savo jaunesnįjį sūnų, kaip jį baugindavo radikalioji motina.

Tačiau vėliau, pažymėjo advokatė, Dž.Carnajevas parodė nuoširdų gailėjimąsi, kai jį lankydavo katalikų vienuolė.

Tačiau vyriausybės kaltintojai tvirtino, kad Dž.Carnajevas yra beširdis teroristas, gyvenantis dvigubą gyvenimą, rūkydavęs žolę, kai studentavo Masačūsetso universitete Dartmute.

Anot kaltintojų, jie patys radikalizavosi dar mokykloje, žavėjosi JAV ir Jemeno dvasininko Anwaro al-Awlaki (Anvaro Aulakio), žuvusio nuo bepiločio lėktuvo smūgio 2011 metais, mokymais ir išpuolių pateisinimais.

„Jokio gailesčio, jokio atsiprašymo. Tokie yra įsitikinusio kad elgiasi teisingai teroristo žodžiai“, – sakė JAV prokuroro padėjėjas Stevenas Mellinas (Stivenas Melinas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
banditas vertas pakarti perilgai jam leido vepuoti1!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių