JAV mano, kad kinai bando pavogti vakcinos nuo viruso kūrimo duomenis

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir kibernetinio saugumo ekspertai mano, kad kinų programišiai bando pavogti potencialios vakcinos nuo COVID-19 kūrimo projektų duomenis, pirmadienį pranešė du laikraščiai.

FTB ir Krašto saugumo departamentas planuoja paskelbti perspėjimą dėl iš Kinijos organizuojamų įsilaužimų, vyriausybėms ir privačioms firmoms skubant kurti vakciną nuo COVID-19, rašė „The Wall Street Journal“ ir „The New York Times“.

Programišiai taip pat taikosi į informaciją ir intelektinę nuosavybę, susijusias su COVID-19 gydymo metodais ir testais.

JAV pareigūnai įtaria, kad šie programišiai yra susiję su Kinijos vyriausybe, sakoma pranešimuose.

Oficialus perspėjimas gali būti paskelbtas artimiausiomis dienomis.

Pekine Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas (Džao Lidzianas) atmetė šiuos įtarimus ir sakė, kad Kinija griežtai nepritaria jokioms kibernetinėms atakoms.

„Mes pirmaujame pasaulyje gydydami COVID-19 ir vykdydami vakcinos tyrimus. Amoralu skleisti gandus ir šmeižtą apie Kiniją neturint jokių įrodymų“, – sakė Zhao Lijianas.

Perspėjimas dėl Kinijos būtų dar vienas iš visos virtinės įspėjimų ir pranešimų kaltinant vyriausybių remiamus programišius Irane, Šiaurės Korėjoje, Rusijoje ir Kinijoje. Programišiai kaltinami piktavališka veikla, susijusia su pandemija, nuo melagingų naujienų skleidimo iki taikymosi į darbuotojus ir mokslininkus.

„The New York Times“ rašė, kad tai gali būti įžanga į oficialiai sankcionuotas JAV agentūrų, dalyvaujančių kibernetiniame kare, kontratakas. Tarp šių agentūrų yra Gynybos departamento Kibernetinė vadavietė ir Nacionalinė saugumo agentūra.

Praėjusią savaitę Didžioji Britanija ir JAV bendru pranešimu perspėjo dėl organizuotų nusikaltėlių, „dažnai susijusių su kitomis valstybėmis“, dažnėjančių kibernetinių atakų prieš sveikatos apsaugos profesionalus, dalyvaujančius kovoje su koronavirusu.

Britanijos Nacionalinis kibernetinio saugumo centras ir JAV kibernetinio saugumo ir infrastruktūros saugumo agentūra sakė pastebėjusios didelio masto „slaptažodžių purškimo“ taktiką, kai programišiai bando pasiekti paskyras dažnai naudojamais slaptažodžiais. Taip buvo taikomasi į sveikatos apsaugos ir medicinos tyrimų įstaigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kotas

Kotas portretas
Jei kiniečiai turi priešnuodį, juo tikrai nesidalins su pasauliu.

Kirvis

Kirvis portretas
Jei virusas sukurtas zmogaus, tai parazitai ji sukure, turi priesnuodi. Ne ten ieskote.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių