JAV kitoms šalims paaukos dar 500 mln. vakcinų nuo COVID-19 dozių

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį pradėjo pasaulio lyderių susitikimą dėl COVID-19 pažadėdamas paaukoti šalims, kurioms sunkiai sekasi kovoti su pandemija, dar 500 mln. vakcinų nuo koronaviruso dozių.

„Tai visų jėgų ir išteklių reikalaujanti krizė, – sakė J. Bidenas. – Amerika taps skiepų arsenalu, lygiai kaip mes buvome demokratijos arsenalas Antrajame pasauliniame kare.“

J. Bideno pažadas aukščiausiojo lygio susitikime, kuris virtualiai surengtas iš Baltųjų rūmų, reiškia, kad JAV įsipareigoja iš viso paaukoti 1,1 mlrd. vakcinų dozių – daugiau nei likusios šalys kartu sudėjus.

„JAV jau pristatė 160 mln. iš šių dozių 100-ui šalių, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime. – Už kiekvieną skiepą, kurį iki šiol sušvirkštėme amerikiečiams, dabar aukojame tris dozes visame pasaulyje.“

Papildomos 500 mln. „Pfizer-BioNTech“ vakcinos dozių bus skirtos skurdesnėms šalims.

J. Bidenas taip pat ketina pasaulio lyderiams pasiūlyti tikslą iki kitų metų rugsėjo paskiepyti 70 proc. kiekvienos šalies gyventojų, pranešė Baltieji rūmai.

Savo įžanginėje kalboje jis pabrėžė, kad skiepai turi būti tik aukojami ir nekeliant jokių „politinių“ sąlygų, taip netiesiogiai sukritikuodamas Kiniją.

Pasaulio sveikatos organizacija JAV ir kitas turtingas šalis kritikavo dėl jų planų stiprinamąja doze skiepyti senjorus ir žmones iš rizikos grupių, kol didžioji pasaulio dalis susiduria su vakcinų trūkumu.

Tačiau vienas aukšto rango JAV administracijos pareigūnas žurnalistams sakė, kad Vašingtonas „įrodo, kad galima pasirūpinti savimi padedant ir kitiems“.

Pirmą kartą kaip prezidentas kreipdamasis į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją J. Bidenas antradienį sakė, kad Jungtinės Valstijos skyrė daugiau nei 15 mlrd. dolerių pasaulinei kovai su COVID-19 ir išsiuntė daugiau nei 160 mln. skiepų dozių į kitas šalis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labas

Labas  portretas
Lietuvai tai uz brangiai parduoda vakcinas JAV.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių