JAV karo laivas patikrino laivybos laisvę prie ginčijamos salos

  • Teksto dydis:

Jungtinių Amerikos Valstijų karo laivas Pietų Kinijos jūroje praplaukė arčiau nei 12 jūrmylių atstumu nuo ginčijamos salos, į kurią pretenduoja Pekinas; šia akcija norėta pabrėžti Amerikos teisę plaukioti šiuose ginčijamuose vandenyse, pranešė Pentagonas.

„Anksčiau šįvakar mes atlikome laivybos laisvės operaciją Pietų Kinijos jūroje“, – sakoma Pentagono atstovo Jeffo Daviso (Džefo Deiviso) pranešime, paskelbtame penktadienį vėlai vakare JAV laiku.

Pasak jo, minima operacija atlikta netoli Tritono salos, priklausančios Paraselio salų grupei, kad būtų „užginčytos pernelyg didelės jūrinės pretenzijos šalių, kurios ginčijasi dėl Paraselio salų priklausymo“.

J.Davisas nurodė, kad minėtoje operacijoje dalyvavo valdomomis raketomis apginkluotas eskadrinis minininkas „USS Wilbur“ ir kad tuo metu jokio Kinijos laivo netoliese nebuvo.

Pietų Kinijos jūros vandenys yra įtemptų teritorinių ginčų šiame regione objektas, pažymėjo Pentagono atstovas.

Apie ketinimą įplaukti į teritorinius vandenis Vašingtonas prieš leisdamasis į šią misiją neįspėjo nė vienos šalies, pretenduojančios į šias salas.

„Šia operacija ginčijami trijų pretendentų – Kinijos, Taivano ir Vietnamo – mėginimai apriboti laivybos teises ir laisves aplink objektus, į kuriuos pretenduojama laikantis politikos, kuri reikalauja leidimo arba perspėjimo apie tranzitą tokioje teritorinėje jūroje“, – aiškino J.Davisas.

„Pernelyg didelės pretenzijos Tritono salos atveju nesuderinamos su tarptautine teise, kaip apibrėžta Jūrų teisės konvencijoje“, – sakė jis.

„Jungtinės Valstijos neturi jokios pozicijos dėl pretenzijų, kurias reiškia šalys, besivaržančios dėl natūraliai susidariusių sausumos formų Pietų Kinijos jūroje suverenumo. Mes stojome į labai stiprią poziciją už tai, kad būtų ginamos teisės, laisvės ir teisėto jūrų bei oro erdvės panaudojimo garantijos visoms šalims. Visos jūrinės pretenzijos turi atitikti tarptautinę teisę“, – pabrėžė J.Davisas.


Šiame straipsnyje: JAV karo laivaslaivybaKinija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių