JAV ir Rusija žada bendradarbiauti dėl klimato kaitos

JAV ir Rusija pirmadienį per amerikiečių klimato pasiuntinio Johno Kerry (Džono Kerio) vizitą Maskvoje paskelbė, kad nepaisydamos įtemptų santykių bendradarbiaus dėl klimato kaitos.

Buvęs JAV valstybės sekretorius J. Kerry, paskirtas prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) klimato pasiuntiniu, susitikęs su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu sakė, kad ant kortos pastatyta nepaprastai daug.

„Daug metų mes, jūs ir aš, derėjomės dėl karų, dėl cheminių ginklų, dėl branduolinių ginklų... Be jokių dvejonių pasakyčiau, kad tai absoliučiai tokia pat svarbi, tokia pat neatidėliotina iniciatyva“, – sakė J. Kerry.

Pasak S. Lavrovo, Rusija tikisi „glaudaus bendradarbiavimo“ su JAV per Klimato kaitos konferenciją (COP26), lapkritį įvyksiančią Glazge. Rusijos diplomatijos vadovas pridūrė, kad Maskva teikia didelę reikšmę klimato kaitos problemoms ir kad J. Kerry trijų dienų vizitas surengtas „labai laiku“.

S. Lavrovas taip pat sakė, kad J. Kerry vizitas yra „labai svarbus ir pozityvus“ žingsnis siekiant „sumažinti įtampą“ tarp abiejų valstybių.

Rusija, priklausanti daugiausiai naftos ir gamtinių dujų išgaunančioms pasaulio valstybėms, pastaraisiais metais prisiėmė įsipareigojimų ir padarė pareiškimų, rodančių, kad rimtai vertina klimato kaitą.

Tačiau kritikai sako, kad ši šalis, kuri pagal taršą anglies junginiais yra ketvirta pasaulyje, daro toli gražu nepakankamai.

Daug metų V. Putinas garsėjo skeptišku požiūriu į žmonijos nulemtą pasaulinį atšilimą ir sakydavo, kad Rusija turės iš jo naudos.

Jis strateginiu prioritetu iškėlė Rusijos Arkties regiono įsisavinimą. Regione nykstant ledo dangai atsiranda geresnės galimybės naudotis Šiaurės jūrų keliu ir Maskva nori pasinaudoti juo angliavandeniliams į Aziją eksportuoti.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais V. Putinas taip pat padarė pareiškimų, kad klimato kaita nereiškia vien naudos Maskvai.

Balandį sakydamas metinį pranešimą jis pabrėžė, kad Rusija turi prisitaikyti prie klimato kaitos.

Birželį per Ženevoje įvykusį susitikimą su J. Bidenu V. Putinas taip pat sakė, kad Maskva yra suinteresuota „stiprinti tarptautinį bendradarbiavimą“ dėl klimato kaitos.

Klimato kaita yra vienas iš nedaugelio klausimų, kuriais tvyrant didelei įtampai JAV ir Europos Sąjunga yra pasiryžusios bendrauti su Rusija.

J. Kerry, buvęs senatorius ir prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) valstybės sekretorius, yra sakęs, kad keli mėnesiai bus labai svarbūs telkiant paramą įsipareigojimų pagal 2015 metų Paryžiaus klimato susitarimą sugriežtinimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių