JAV ir Europa perspėja: rinkimai Sirijoje nebus „nei laisvi, nei teisingi“

JAV, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija ir Italija antradienį pasmerkė artėjančius Sirijos prezidento rinkimus pareiškusios, kad jie nebus „nei laisvi, nei teisingi“.

„Mes, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų užsienio reikalų ministrai, norime aiškiai pasakyti, jog gegužės 26-osios Sirijos prezidento rinkimai nebus nei laisvi, nei teisingi“, – sakoma bendrame pareiškime.

„Smerkiame Assado režimo sprendimą surengti rinkimus nesilaikant gairių, numatytų JT Saugumo Tarybos 2254-ojoje rezoliucijoje, ir palaikome visų sirų, taip pat ir pilietinės visuomenės organizacijų bei Sirijos opozicijos, balsus, pasmerkusius šį rinkimų procesą kaip nelegitimų“, – priduriama jame.

JAV ir keturios Europos valstybės nurodė, kad laisvi ir teisingi rinkimai turėtų būti sušaukti stebint Jungtinėms Tautoms ir kad „visiems sirams turėtų būti leista dalyvauti“ juose.

„Be šių elementų šie nesąžiningi rinkimai nereiškia jokios pažangos siekiant politinio susitarimo“, – sakė diplomatijos vadovai.

Be Basharo al Assado (Bašaro Asado), prie šalies vairo stovinčio jau 21 metus, visi pretendentai yra mažai žinomi veikėjai, tikriausiai nesugebėsiantys mesti rimto iššūkio veteranui lyderiui.

Pagal rinkimų įstatymą, kandidatai turi būti mažiausiai dešimtmetį nuolat gyvenę Sirijoje. Šis reikalavimas užkerta kelia kandidatuoti tremtyje gyvenantiems opozicijos veikėjams.

Trečiadienio rinkimai bus jau antras toks balsavimas nuo karo pradžios 2011-aisiais. Konfliktas pareikalavo jau daugiau nei 388 tūkst. žmonių gyvybių ir privertė daugiau kaip pusę visų Sirijos gyventojų palikti savo namus.

Pastarąjį kartą Sirijos prezidento rinkimai vyko 2014 metais. Tąsyk su B. al Assadu varžėsi du konkurentai, kuriems balotiruotis leido šalies lyderio paskirtas konstitucinis teismas. B. al Assadas tuose rinkimuose surinko 88 proc. balsų.


Šiame straipsnyje: JAVEuroparinkimai Sirijoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuolis Asadas, tikras Prezidentas. Nepabūgo jankių su vasalais ir laimėjo karą. Tai šitos žiurkės jau iš anksto nuspėjo ateitį ir paskelbė dar neįvykusius rinkimus suklastotais.

laisvi DERMOKRATINIAI rinkimai galimi

laisvi DERMOKRATINIAI  rinkimai galimi portretas
tik jankyne surasius kapinese gulincius nuo 1900 metu jankius , ir Paste prabalsavus ju vardu...

"LAISVI IR TEISINGI" BŪNA TIK ...

"LAISVI IR TEISINGI" BŪNA TIK ... portretas
Amerikoje ir tose šalyse, kur jie patys PASKIRIA VADOVĄ. Tokiose šalyse, kaip Ukraina ir 3 Baltijos šalys....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių