JAV Aukščiausiasis Teismas atmetė Teksaso valstijos skundą dėl prezidento rinkimų

JAV Aukščiausiasis Teismas penktadienį atmetė Teksaso valstijos pastangas panaikinti prezidento rinkimų rezultatus, rodančius, kad respublikonas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pralaimėjo demokratui Joe Bidenui (Džo Baidenui).

Ieškinys, kurio sėkmė atrodė menkai tikėtina, buvo pateiktas dėl balsavimo keturiose svarbiose valstijose – Mičigane, Džordžijoje, Pensilvanijoje ir Viskonsine – kuriose per lapkričio 3-iąją vykusius rinkimus laimėjo J. Bidenas.

Tačiau Aukščiausiasis Teismas, turintis devynis narius, iš kurių trys buvo paskirti D. Trumpo, pareiškė, kad Teksasas, kuriame laimėjo dabartinis prezidentas, „nepademonstravo teisiškai pripažintino intereso dėl būdo, kaip kitoje valstijoje rengiami rinkimai“.

Šis teismo sprendimas yra „svarbus priminimas, kad esame įstatymų valstybė, ir nors kai kurie gali pasiduoti vieno asmens troškimams, teismai taip nesielgs“, – per „Twitter“ parašė Mičigano generalinė prokurorė Dana Nessel (Dana Nesel).

J. Bideno atstovas Mikeas Gwinas (Maikas Gvinas) pareiškė, kad nutartis „nebuvo staigmena“.

„Dešimtys teisėjų, abiejų partijų rinkimų pareigūnų, paties Trumpo generalinis prokuroras atmetė jo nepagrįstus mėginimus paneigti, kad jis pralaimėjo rinkimus“, – sakė M. Gwinas.

Teksaso ieškinį daugelis laikė teisinio pagrindo neturinčiu akibrokštu, nes jokia valstija neturi teisės kištis į rinkimų procesus kitose valstijose. Vis dėlto šį skundą parėmė 106 respublikonų įstatymų leidėjai ir 17 valstijų generaliniai prokurorai.

Teksasas tvirtino, kad kitose keturiose valstijose rinkimų rezultatai „prieštarauja konstitucijai“, nes jose didelė dalis rinkėjų savo valią pareiškė „klastojimui neatspariu“ būdu – balsuodami paštu, siaučiant koronaviruso pandemijai.

Valstija nepateikė jokių įrodymų apie kokį nors reikšmingą klastojimą, taip pat neužginčijo balsavimo paštu rezultatų valstijose, kur laimėjo D. Trumpas.

Ieškinyje buvo minima daug numanomų sukčiavimo pavyzdžių, kuriuos jau anksčiau atmetė žemesnės instancijos teismai.

Vis dėlto D. Trumpo advokatas Rudy Giuliani (Rudis Džulianis) tvirtino, kad įtarimai yra „svarūs“.

„Jie turi būti išnagrinėti, bet tam ir yra teismas. Jų negalima tiesiog atmesti“, – televizijai „Fox News“ sakė buvęs Niujorko meras.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Kayleigh McEnany (Keili Makenani) sakė „Fox News“, kad teismas „išsisuko“ ir „pasislėpė už procedūrų“.

Paskelbus nutartį, prezidentas D. Trumpas per „Twitter“ parašė, kad teismas „mus nuvylė“, ir apkaltino jį „neturint nei išminties, nei drąsos“.

Tačiau bene keisčiausiai sureagavo Teksaso respublikonų partijos pirmininkas, griežtai pasmerkęs Aukščiausiojo Teismo sprendimą ir, regis, užsiminęs, kad jo ir kitoms valstijoms vertėtų atsiskirti.

„Ko gera, įstatymų paisančios valstijos turėtų susitelkti kartu ir suformuoti valstijų Sąjungą, kuri laikytųsi konstitucijos“, – partijos pareiškime rašo pirmininkas Allenas Westas (Alenas Vestas).

Dešimtys D. Trumpo pralaimėjimų teismuose

Prezidentas ir jo sąjungininkai pateikė dešimtis ieškinių keliose svarbiose valstijose, bet beveik visus juos teismai atsisakė nagrinėti.

Antradienį Aukščiausiasis Teismas taip pat nepriėmė D. Trumpo bandymo užginčyti savo pralaimėjimą Pensilvanijoje.

Prezidentas tikėjosi, kad aukščiausioji teismo institucija, kurios narių sąstatas dabar yra aiškiai pakrypęs į dešinę, įsikiš jo naudai.

2000 metais Aukščiausiasis Teismas sustabdė balsų perskaičiavimus Floridoje, kur George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) tik 537 balsų persvara lenkė demokratą Alą Gore'ą (Alą Gorą). Tokiu būdu teismas suteikė rinkimų pergalę respublikonui.

Prieš pat paskelbiant penktadienio nutartį D. Trumpo kampanija paskelbė naują televizijos reklamą, kurioje vėl klaidingai tvirtinama, jog iš prezidento buvo pavogta rinkimų pergalė. Prezidento šalininkai buvo raginami dėl šio „akibrokšto“ kreiptis į savo įstatymų leidėjus.

Teksaso ieškinys buvo pateiktas jau visoms 50 valstijų ir Kolumbijos apygardai, kuriai priklauso sostinė Vašingtonas, patvirtinus savo balsų skaičiavimo rezultatus. Tai atveria kelią sušaukti Rinkikų kolegiją, formaliai išrenkančią JAV prezidentą.

Neabejojama, kad rinkimus laimėjo J. Bidenas, kuriam balsavimai valstijose užtikrino 306 rinkimų balstus prieš 232, palaikysiančius D. Trumpą.

Demokratų kandidatas gavo iš viso 51,3 proc. balsų – apie 7 mln. balsų daugiau negu D. Trumpas, kurį palaikė 46,9 proc. rinkėjų.

Rinkikų kolegija turėtų patvirtinti J. Bideno pergalę gruodžio 14-ąją, o išrinktasis prezidentas bus prisaikdintas sausio 20 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
"Nebrandus žmogus dažnai turi žinių, bet nežino, kaip jas panaudoti, tad jam belieka kritikuoti kitus." Rusų psichologas Michailas Litvakas

tai

tai portretas
ciniskas demonu kerstas ir akivaizdus demogenocidas nesiskaitant su niekuo;;;
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių