Japonija žengė retą žingsnį pripažindama tos pačios lyties porą

Viename Japonijos mieste buvo pripažinta tos pačios lyties asmenų pora, jai leidus įregistruoti gyvenamąją vietą tuo pačiu adresu, antradienį pranešė pora.

Tai retas žingsnis šalyje, kur nėra santuokų lygybės.

Japonijoje galioja tvarka, kad gyventojai turi užregistruoti savo gyvenamosios vietos adresą vietos valdžios institucijose. Naujienų agentūrai AFP 38-erių Keita Matsuura (Keita Macura) pasakojo, kad jis ir jo partneris Yutaro Fujiyama (Jutaras Fudžijama) turėjo skirtingus adresus, nors gyvena kartu. 

Persikėlę gyventi į Omuros miestą pietinėje Nagasakio prefektūroje, vyrai nurodė, kad nori registruotis tuo pačiu adresu kaip sutuoktinių pora.

Iš pradžių buvo pasiūlyta Y. Fujiyamą įregistruoti kaip K. Matsuuros giminaitį. Tačiau galiausiai šį mėnesį buvo leista jį užregistruoti kaip sutuoktinį.

Japonija yra vienintelė Didžiojo septyneto (G-7) narė, nepripažįstanti tos pačios lyties asmenų sąjungų. Vietos žiniasklaida nurodė, kad minimas sprendimas neturi precedento.

Nors registracija tuo pačiu adresu nėra tas pats, kas teisėta santuoka, K. Matsuura nurodė esąs nustebęs ir labai laimingas.

„Negalėjau nustoti šokti ir šypsotis“, – pasakojo vyras.

„Manau, kad tai novatoriškas sprendimas – žingsnis toliau nei teisiškai neįpareigojanti partnerystės sistema, pagal kurią savivaldybės išduoda pažymėjimus homoseksualioms poroms“, – sakė K. Matsuura.

„Tikiuosi, kad tai suteiks daugiau praktinės naudos tos pačios lyties poroms ir bus žingsnis link tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimo“, – pridūrė jis.

Šiuo metu Taivanas yra vienintelė Azijos valstybė, kurioje galioja santuokų lygybė. Šiais metais Tailandas taip pat žengė žingsnį į priekį siekdamas šalyje įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas.

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad vis daugiau žmonių, ypač jaunesnių, pasisako už LGBTQI bendruomenei palankius įstatymus.

Tačiau Japonijos valdančioji konservatyvioji partija nenori imtis šių reformų.

Didžiausiose Japonijos savivaldybėse išduodami partnerystės sertifikatai, leidžiantys tos pačios lyties poroms tam tikrose srityse, pavyzdžiui, būsto, sveikatos priežiūros ir socialinės apsaugos, būti prilygintoms sutuoktiniams.

Be to, daugelis didelių Japonijos įmonių homoseksualioms poroms siūlo tokias pačias lengvatas kaip ir heteroseksualioms šeimoms.

Pastaruoju metu Japonijos teismai išnagrinėjo keletą bylų dėl tos pačios lyties asmenų santuokų konstitucingumo.

1947-ųjų Japonijos konstitucijoje teigiama, kad santuoka sudaroma „abiejų lyčių abipusiu sutikimu“, tačiau taip pat nurodoma, kad visi žmonės „pagal įstatymą yra lygūs“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
čia kaip diagnozè? Bus lengviau gydyti po du?

Ggf

Ggf portretas
Nepamirškite - Japonija, kaip ir Vokietija, yra okupuota. Todėl čia tautos valia net nekvepia. Apgailėtini vergai.

Inter

Inter portretas
ir vėl civiliazijos susinaikinimas, kaip Egipto, Romos ir kt... Prasidėjo irgi nuo spalvotų iškrypimų iš dymo buvimo. Ir dabar tą patį stumia - visi be tautos, be šeimos, be lyties, kažkokie ufonautai
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių