Japonija dėl preparatų užteršimo nebenaudos „Moderna“ vakcinos

Japonija nebenaudos 1,63 mln. dozių savo turimos „Moderna“ vakcinos nuo COVID-19, gavusi informacijos, kad kelios šių preparatų partijos yra užterštos, ketvirtadienį pranešė farmacijos įmonė „Takeda“ ir Sveikatos apsaugos ministerija.

„Takeda“, atsakinga už „Moderna“ vakcinos pardavimus ir platinimą Japonijoje, nurodė „gavusi pranešimų iš kelių skiepijimo centrų, kad konkrečių partijų neatidarytuose buteliukuose buvo rasta pašalinių medžiagų“.

„Pasikonsultavę su Sveikatos apaugos ministerija nusprendėme sustabdyti šios partijos vakcinos naudojimą nuo rugpjūčio 26 dienos“, – pridūrė bendrovė.

Įmonė apie šį incidentą informavo gamintojus ir „pareikalavo skubiai ištirti“.

Į prašymą pakomentuoti padėtį „Moderna“ kol kas neatsakė.

„Takeda“ nepateikė detalių apie užteršimo pobūdį, bet nurodė, kad iki šiol negauta jokių pranešimų apie žmonių, paskiepytų galimai užterštais preparatais, sveikatos sutrikimus.

Priemaišų buvo matyti vienos iš trijų partijų buteliukuose, bet pareigūnai dėl atsargumo sustabdė ir kitų dviejų partijų naudojimą, sakė vyriausybės atstovas Katsunobu Kato (Kacunobus Katas).

„Negavome pranešimų apie sveikatos problemas dėl šių svetimkūnių, – žurnalistams sakė jis. – Tačiau prašome žmonių pasitarti su savo gydytojais, jei patirs kokių nors anomalijų.“

Japonijos žiniasklaida pranešė, kad minimos trys partijos buvo pagamintos Ispanijoje vienu metu.

Priemaišų buvo 39 neatidarytuose buteliukuose aštuoniose skiepijimo vietose centrinėje Japonijos dalyje, įskaitant Tokiją, pranešė nacionalinis transliuotojas NHK.

Gynybos ministerija nurodė, kad dozių iš vienos sustabdytos partijos rugpjūčio 6–20 dienomis buvo panaudota jos masinio skiepijimo centre vakariniame Osakos mieste.

Tačiau darbuotojai prieš sušvirkšdami preparato vizualiai patikrina buteliukus dėl galimų priemaišų, sakė ministerija ir pridūrė, kad jos skiepijimo centre Tokijuje įtartinų buteliukų nebuvo.

K. Kato sakė, jog nėra „konkrečių pranešimų“ apie dozių, kurių užterštumas buvo patvirtintas, panaudojimą.

Sveikatos apsaugos ministerija nurodė kartu su „Takeda“ sieksianti, kad būtų gauta alternatyvių dozių ir kad šalyje nebūtų sutrikdyta vakcinavimo programa, kurios pradžia buvo vangi, bet pataruoju metu skiepijimo tempas išaugo.

„Takeda“ atsisakė pateikti detalių, nes dar vyksta „Moderna“ tyrimas. Vis dėlto kompanijos atstovas pažymėjo, kad firma skatina visuomenę skiepytis.

Iki šiol visiškai paskiepyta apie 43 proc. Japonijos gyventojų, bet šalis kovoja su rekordiniu COVID-19 protrūkiu, plintant užkrečiamesniam koronaviruso delta variantui.

Šalyje nuo pandemijos pradžios mirė apie 15,5 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių. Daugelyje Japonijos regionų paskelbti griežti epidemiologiniai suvaržymai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogi

ogi portretas
modernus marma lai kaip vemalai kai gyvo nieko nelieka=======

ddd

ddd portretas
Galės Lietuvon arsiųst - čia sunaudosim. Juk iš Japonijos…

Asas

Asas portretas
reuters bloomberg irgi meluoja?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių