J. Stoltenbergas: NATO turi apsaugoti strategiškai svarbias įmones

Priešiškos valstybės gali pasinaudoti koronaviruso pandemijos sukelta ekonomine krize ir įsigyti kontrolinius strategiškai svarbių įmonių akcijų paketus NATO valstybėse narėse, perspėjo NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Šios pandemijos geopolitinis poveikis gali būti reikšmingas“, – po virtualaus NATO šalių gynybos ministrų susitikimo, kuriame aptartas koronaviruso poveikis, sakė J. Stoltenbergas.

„Kai kas gali bandyti pasinaudoti ekonominiu nuosmukiu kaip proga investuoti į mūsų kritines industrijas ir infrastruktūrą, o tai gali paveikti ilgalaikį mūsų saugumą ir galimybes susidoroti su kita krize, kai ši prasidės“, – teigė NATO vadovas.

Nors J. Stoltenbergas neminėjo priešiškų valstybių, manoma, kad jo žodžiai skirti Kinijai, kuri pastaruoju metu perka Europos uostų ir telekomunikacijų bendrovių akcijas.

Jo teigimu, ministrai „pabrėžė kritinių industrijų ir infrastruktūros svarbą“ ir pažymėjo, kad patikimos telekomunikacijų yra būtinos krizės metu.

J. Stoltenbergas taip pat pabrėžė būtinybę kovoti su dezinformacija, kuria siekiama suskaldyti Aljansą.

„Geriausias atsakas dezinformacijai ir propagandai yra laisva ir nepriklausoma žiniasklaida, žurnalistų darbas“, – teigė J. Stoltenbergas.

Jis taip pat pridūrė, kad, nors NATO jau dabar padeda valstybėms narėms kovoti su pandemija, pavyzdžiui, skraidindama medicininę įrangą, Aljansas „iki kitos krizės“ gali išmokti, kaip dar geriau integruoti savo pajėgumus į civilinę sistemą.

Paklaustas apie JAV sprendimą sustabdyti finansavimą Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO), jis atsisakė kritikuoti Vašingtoną.

„NATO nėra tos organizacijos narė“, – teigė J. Stoltenbergas, tačiau pripažino, kad NATO naudojasi PSO gairėmis misijose ir operacijose.

„Tikiu tarptautinio bendradarbiavimo ir skaidrumo svarba“, – tikino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na to

Na to portretas
nieko neapgintu,tai psixologinio poveikio organizacija,kuri pajegumu eprilygsta kinijai ,nei rusijai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių