J. Borrellis ragina ES pasinaudoti proga išgelbėti branduolinį susitarimą su Iranu

Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis), prižiūrintis daugiašalį susitarimą, kuriuo siekiama apriboti Irano branduolinę programą, penktadienį paragino bendromis pastangomis gelbėti šį paktą, net jei Teheranas, regis, nežada laikytis tam tikrų savo įsipareigojimų.

„Tai proga, kurios negalime praleisti“, siekiant atgaivinti 2015 metais sudarytą Bendrą išsamių veiksmų planą (JCPOA), per vaizdo konferenciją žurnalistams sakė J. Borrellis.

Ši paktas beveik žlugo ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijai prieš trejus metus vienašališkai iš jo išvedus savo šalį ir sugrąžinus Iranui skaudžias sankcijas. Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija dėjo itin daug pastangų išgelbėti susitarimą ir sveikina dabartinio amerikiečių lyderio Joe Bideno (Džo Baideno) norą sugrįžti prie susitarimo.

„Būdamas JCPOA koordinatorius, esu įsitikinęs, kad turime diplomatinės erdvės, diplomatinę galimybę užmegzti dialogą“, atitinkantį J. Bideno užsibrėžtus tikslus, pabrėžė J. Borrellis.

„Turime pasinaudoti šia galimybe ir sutelkti dėmesį į sprendimus, kad JCPOA sugrįžtų į savo vėžes, kad visi [vykdytų] savo įsipareigojimus“, – pridūrė jis.

Teheranas šią savaitę faktiškai paskelbė Vašingtonui ultimatumą: pareikalavo per tris mėnesius atšaukti sankcijas, o kitu atveju pagrasino ištrinti filmuotą medžiagą iš branduolinių objektų. Šiitiška respublika iš dalies apribojo savo veiklos stebėjimą, kuris, ES teigimu, būtinas norint įsitikinti, kad Iranas savo branduolinę programą naudoja tik taikiems tikslams.

Jungtinių Tautų Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) taip pat pranešė, kad Iranas iki vasario 16 dienos papildė savo atsargas 17,6 kg urano, prisodrinto iki 20 proc. grynumo – gerokai viršijant 3,67 proc. ribą, numatytą JCPOA.

Pasak J. Borrellio, vėliausi Irano žingsniai „kelia didelį nerimą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BORRELLIS KITUS DURNIAIS LAIKO ?

BORRELLIS KITUS DURNIAIS LAIKO ? portretas
Kai kas iš klaidų mokosi. Kelia nuostabą Borrellis. Gal jis neprisimena kas atsitiko Irake, Afganistane ir dar eilėje valstybių, kurie neturėjo atominio ginklo. Amerikos banditai moka susidoroti su tais, kas silpnesni. Jie net Šiaurės Korėjos išsigando. Teisingai elgiasi Iranas. Banditus galima sustabdyti tik jų pačių metodais. O tam reikia turėti atitinkamas priemones.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių