J. Bidenas suformulavo naujus reikalavimus dėl sugrįžimo į sutartį su Iranu

JAV išrinktasis prezidentas Joe Bidenas reikalaus Irano sutikti su naujomis sąlygomis, jei šis nori, kad Amerika sugrįžtų į daugiašalį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos ir panaikintų sankcijas, trečiadienį pranešė laikraštis „The New York Times“.

Straipsnyje teigiama, kad J. Bideno administracija per naują derybų ratą sieks pratęsti „daliųjų medžiagų, kurias galima panaudoti [atominei] bombai, gamybos Irane suvaržymus“.

Per derybas, kuriose turėtų dalyvauti Irano kaimynės, tokios kaip Saudo Arabija, Teheranas taip pat turėtų kalbėtis apie savo „piktavališkus“ veiksmus regione per įgaliotinius Libane, Irake, Sirijoje ir Jemene, rašė laikraštis.

Prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metais vienašališkai pasitraukė iš pasaulio galių susitarimo su Iranu ir sugrąžino skaudžias sankcijas šiai šaliai, kurios yra jo „maksimalaus spaudimo“ nesutaikomam JAV priešininkui Teheranui dalis.

Praėjusį mėnesį prezidento rinkimuose D. Trumpą įveikęs J. Bidenas kampanijos metu sakė, jog ketina pasiūlyti Iranui „patikimą kelią atgal prie diplomatijos“.

Trečiadienį paskelbtame interviu „The New York Times“ būsimasis JAV prezidentas patvirtino šią poziciją pasakęs: „Bus sunku, bet – taip.“

„Daug kalbama apie tikslaus nutaikymo raketas ir visą virtinę kitų regioną destabilizuojančių dalykų“, – sakė J. Bidenas, bet pridūrė, kad „geriausias būdas pasiekti tam tikrą stabilumą regione“ yra spręsti „branduolinę programą“.

J. Bidenas perspėjo, kad jei Iranas įgis bombą, Artimuosiuose Rytuose kils branduolinio ginklavimosi varžybos, „o mums toje pasaulio dalyje mažiausiai reikia branduolinių pajėgumų kaupimo“.

„Tardamiesi su savo sąjungininkais ir partneriais dalyvausime derybose ir tolesniuose susitarimuose, siekdami griežtinti ir ilginti apribojimus Irano branduolinei [programai], taip pat – spręsti [Irano] raketų programos [klausimą]", – laikraščiui sakė jis.

J. Bidenas taip pat sakė, kad JAV visuomet turėjo galimybę prireikus sugrąžinti tarptautines sankcijas ir Iranas tai žinojo.

2015 metų daugiašaliu susitarimu, oficialiai vadinamu Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA), mainais į Irano branduolinės programos apribojimus buvo sušvelnintos sankcijos šiai valstybei.

Reaguodamas į D. Trumpo pasitraukimą iš susitarimo Iranas palaipsniui mažino savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Irano vyriausybė santūriai sveikino rinkimus laimėjusį J. Bideną, bet konservatoriai kaltino ją pasiduodant „iliuzijai“ dėl „Didžiojo Šėtono“ – Amerikos – kurso pasikeitimo.


Šiame straipsnyje: JAVIranassutartisJoe Bidenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

sis

sis portretas
bidenas tai mosad iremintas ir /isrinktas/ stai kodel taip rupinasi persais kai patys zydai grasina su A bombom ir vykdo politgenocida visur bet nelieciami nes zydjankiai juos remia?''
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių