J. Bidenas sako tikintis, kad rinkimuose gali vėl įveikti buvusį prezidentą D. Trumpą

  • Teksto dydis:

JAV lyderis Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį pareiškė esąs įsitikinęs, kad gali įveikti savo pirmtaką Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) artėjančiuose 2024 metų prezidento rinkimuose, nors pripažino, kad ir jam vadovaujant šalis gali nugrimzti į recesiją.

79-erių demokrato buvo paklausta, ar jis ruošiasi kelti savo kandidatūrą antrai kadencijai po lapkritį įvyksiančių kadencijos vidurio rinkimų. Taip pat buvo teiraujamasi, ar galimas D. Trumpo kandidatavimas bus faktorius jo kandidatūros kėlimui.

„Tikiu, kad galiu dar kartą įveikti Donaldą Trumpą“, – teigė J. Bidenas, nors dar nėra patvirtinęs dalyvavimo 2024 metų JAV prezidento rinkimuose.

2020 metų rinkimuose J. Bidenas užsitikrino pergalę prieš D. Trumpą gavęs 306 Rinkikų kolegijos narių balsus. Rinkimus pralaimėjęs tuometinis JAV prezidentas D. Trumpas ne kartą nepagrįstai teigė, kad balsavimas buvo suklastotas.

Tikiu, kad galiu dar kartą įveikti Donaldą Trumpą.

Kovo mėnesį per NATO viršūnių susitikimą Briuselyje J. Bidenas žurnalistams užsiminė, kad džiaugtųsi, jeigu jo oponentas D. Trumpas vėl dalyvautų rinkimuose.

J. Bideno populiarumas šiais metais smuktelėjo dėl sparčiai kylančios infliacijos, didėjančio smurtinio nusikalstamumo šalies miestuose ir iš pažiūros sunkiai įveikiamos migrantų krizės prie pietinės JAV sienos.

Nors reitingai ir sumažėjo, apklausose J. Bidenas vis tiek lenkia savo pirmtaką D. Trumpą, kuris reguliariai pašiepia savo oponentą, kuris yra tik trejais metais vyresnis už jį, dėl amžiaus.

Televizija CNN J. Bideno teiravosi, ką jis pasakytų rinkėjams, kurie mano, kad jis yra per senas antrai kadencijai.

„Pavardinkite man prezidentus nesenoje istorijoje, kurie nuveikė tiek pat, kiek aš padariau per pirmuosius dvejus metus. Tai ne pokštas. Jums gali nepatikti tai, ką aš padariau, bet didžiajai daugumai Amerikos žmonių patinka, ką padariau“, – teigė J. Bidenas.

„Ir taip,.. tai klausimas, ar gali atlikti savo darbą? Aš tikiu, kad galiu atlikti savo darbą“, – pridūrė JAV prezidentas.

Daug temų palietusiame interviu buvo kalbama apie Rusijos karą Ukrainoje ir Saudo Arabijos vykdomą naftos gavybos mažinimą dėl kurio, kaip tikimasi, dujų kainos vėl augs. Taip pat interviu metu J. Bideno buvo paklaustas apie ekonomines prognozes, kurias lydi itin didelis neapibrėžtumas.

Prezidentas sumenkino prognozuojamos recesijos tikimybę, bet mano, kad yra galimas „nežymus“ nuosmukis ekonomikoje.

„Nemanau, kad bus recesija. Jeigu bus, tai bus labai lengva recesija. Tai yra, mes šiek tiek pajudėsime žemyn“, – sakė J. Bidenas.

76-erių D. Trumpas atėjo į valdžią per ilgiausią JAV istorijoje ekonominės plėtros laikotarpį, o didžiausia pasaulio ekonomika sparčiai atsitiesė po COVID-19 pandemijos išprovokuotos krizės.

J. Bidenas dažnai atsako į žiniasklaidos klausimus, bet retai rengia spaudos konferencijas bei tik retkarčiais dalina asmeninius interviu televizijai.

Tačiau pastaruoju metu jis tapo vis labiau matomas.

Paskutinėmis savaitėmis prieš kadencijos vidurio rinkimus jis kalba apie demokratų laimėjimus įstatymų leidybos srityje bei smerkia respublikonus, palaikančius D. Trumpo ideologiją „Padarykime Ameriką vėl didžią“ (Make American Great Again, MAGA).

Po praeitą mėnesį įvykusio interviu televizijos kanalui CBS J. Bidenas sulaukė daug dėmesio iš žiniasklaidos dėl savo pasisakymų apie COVID-19 pandemijos pabaigą.

Tačiau tokie komentarai buvo paskelbti praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai J. Bideno administracija paprašė Kongreso skirti milijardus dolerių vyriausybės testavimo ir vakcinacijos programai ruošiantis galimai rudens bangai.

Jis interviu metu taip pat patvirtino, kad JAV įsipareigoja ginti Taivaną invazijos metu.

Tai jau ne pirmas J. Bideno pareiškimas, kad JAV pajėgos dalyvautų Pekino ir Taibėjaus kare – ankstesnį kartą prezidentas užsiminė apie tokią galimybę per gegužę vykusį vizitą Japonijoje. Vis tik Baltieji rūmai vėliau patikino, kad Vašingtono „strateginio dviprasmiškumo“ politika Taivano atžvilgiu išlieka nepakitusi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
Kad diedukas bolitiruosis tai nenaujiena juk jis su pelose tuose rumuose jaučiasi kaip seneliu namuose paesti duoda pampersus pakeičia šuniukus pagano ko dar tai amerikei reikia iš jo Tik žiurėkit kad senelis rumuose nepaklystu strelites uždėkit kaip i tualeta nueiti BET TIKRIAISEI JAU MEŽA I PAMPERSUS

> Zinantys

> Zinantys portretas
Ale Tu ir Kvaiša

Zinantys

Zinantys portretas
Ka, kremliaus fasistai vel stumia paskutini savo "koziri"? :DDD
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių