J. Bidenas: Kinija artimiausiu metu neplanuoja įsiveržti į Taivaną

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį pareiškė nemanąs, kad Kinija turi planų „artimiausiu metu“ įsiveržti į Taivaną, ir optimistiškai įvertino derybas su kinų lyderiu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu).

„Nemanau, kad Kinija artimiausiu metu bandys įsiveržti į Taivaną“, – po derybų Balyje spaudos konferencijoje sakė J. Bidenas.

JAV prezidentas savo kolegai iš Kinijos pirmadienį pasakė, kad Pekino „agresyvūs“ veiksmai prieš Taivaną kelia pavojų taikai.

Po daugiau kaip tris valandas trukusio prezidentų susitikimo Baltieji rūmai pranešė, kad J. Bidenas išreiškė prieštaravimų dėl Kinijos „prievartinių ir vis agresyvesnių veiksmų Taivano atžvilgiu“ ir pridūrė, kad jie „kenkia taikai ir stabilumui Taivano sąsiauryje ir platesniame regione“.

Xi Jinpingas savo ruožtu įspėjo J. Bideną neperžengti Pekino „raudonosios linijos“ dėl Taivano, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Kaip po derybų pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“, Kinijos lyderis sakė JAV vadovui, kad „Taivano klausimas yra svarbiausias Kinijos interesas, Kinijos ir JAV santykių politinio pagrindų pagrindas ir pirmoji raudona linija, kurios negalima peržengti Kinijos ir JAV santykiuose“.

Savarankišką Taivaną Kinija laiko savo dalimi ir žada jį vieną dieną susigrąžinti, prireikus – jėga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių