J. Bidenas ir K. Starmeris atidėjo sprendimą dėl leidimo Ukrainai kreipti raketas į Rusiją

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) ir JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį atidėjo sprendimą leisti Ukrainai prieš Rusiją naudoti Vakarų tiekiamas tolimojo nuotolio raketas.

Šis planas sukėlė Maskvos grasinimus dėl karo su NATO.

K. Starmeris žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė, kad su J. Bidenu plačiai aptarė strategiją, tačiau, pasak jo, tai nebuvo susitikimas dėl konkrečių pajėgumų.

Prieš susitikimą pareigūnai teigė, kad britų premjeras ragins J. Bideną paremti jo planą siųsti į Ukrainą JK raketas „Storm Shadow“, kad jomis Kyjivas galėtų smogti giliau Rusijoje esantiems taikiniams, sąjungininkams vis labiau nerimaujant dėl padėties mūšio lauke.

Tačiau leiboristų lyderis nurodė, kad dabar jis ir J. Bidenas šį planą aptars Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje Niujorke dar kitą savaitę su daugiau asmenų.

Apie Vladimirą Putiną daug negalvoju.

JAV vadovas sumenkino Rusijos prezidento Vladimiro Putino perspėjimą, kad leidimas Ukrainai naudoti šiuos ginklus reikštų, jog Vakarai „kariauja“ su Rusija.

„Apie Vladimirą Putiną daug negalvoju“, – žurnalistams sakė J. Bidenas, paklaustas apie šiuos komentarus.

„V. Putinas šiame kare nenugalės“

Nors J. Bidenas sakė, kad „ V. Putinas šiame kare nenugalės“, manoma, kad jis nėra linkęs patenkinti Ukrainos prašymo leisti jai naudoti JAV pagamintas ilgojo nuotolio raketas ATACMS taikiniams Rusijos teritorijoje smogti.

JAV pareigūnai mano, kad šios raketos turėtų nedidelę reikšmę situacijai mūšio lauke, be to, jie nori užtikrinti, kad Vašingtono turimos šių ginklų atsargos nebūtų išeikvotos.

Abu vadovai sakė, kad jie taip pat aptarė karą Gazos Ruože, JK neseniai sustabdžius ginklų tiekimą Izraeliui dėl nuogąstavimų, kad jie gali būti panaudoti pažeidžiant tarptautinę humanitarinę teisę.

JAV, pagrindinė Izraelio karinė ir diplomatinė rėmėja, susilaiko nuo tokio žingsnio.

J. Bidenas ir K. Starmeris sutarė dėl tvirto įsipareigojimo Izraeliui, tačiau pabrėžė, kad skubiai reikia sudaryti paliaubų susitarimą ir „Izraelis turi dėti daugiau pastangų, kad apsaugotų civilius gyventojus“ Gazoje, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

JAV anksčiau sumenkino tikimybę, kad po penktadienį įvykusio K. Starmerio vizito, kuris yra antrasis leiboristų lyderio apsilankymas Baltuosiuose rūmuose nuo tada, kai jis liepą pradėjo eiti pareigas, bus priimtas sprendimas dėl Ukrainos.

„Nesitikėčiau, kad po diskusijų bus paskelbta kokių nors svarbių pranešimų šiuo klausimu, tikrai ne iš mūsų pusės“, – žurnalistams sakė JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis).


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeJoe BidenasKeiras Starmerisraketosraketos į Rusiją

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių