Izraelis žada neapeidinėti sankcijų Rusijai

Izraelis pirmadienį pažadėjo „neapeidinėti“ Vakarų sankcijų Maskvai, nors šalies ministras pirmininkas Naftali Bennettas (Naftalis Benetas) pasikalbėjo su Rusijos prezidentu, mėgindamas atlikti tarpininko vaidmenį, kad būtų užbaigtas karas Ukrainoje.

„Izraelis neis sankcijų, įvestų Rusijai Jungtinių Valstijų ir kitų Vakarų šalių, apeidinėjimo keliu“, – per vizitą Slovakijoje sakė izraeliečių užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas (Jeiras Lapidas), pasmerkęs Rusijos invaziją Ukrainoje.

Pirmadienį vakare N. Bennettas 1,5 val. telefonu kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, su kuriuo anksčiau kovą buvo susitikęs Kremliuje, sakė vienas aukšto rango izraeliečių pareigūnas.

Šeštadienį N. Bennettas telefonu pasikalbėjo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kuris yra žydų tautybės.

Izraelis buvo vis labiau kritikuojamas Vašingtono ir Kyjivo dėl vengimo jungtis prie Vakarų šalių sankcijų baudžiant Rusiją už karinį įsiveržimą į Ukrainą.

Pastarosiomis dienomis JAV ir Europos Sąjunga intensyvino ekonomines baudžiamąsias priemones Maskvai.

Sankcijomis taikomasi į V. Putinui artimus oligarchus, įskaitant Rusijos ir Izraelio pilietybę turintį milijardierių Romaną Abramovičių.

Izraelis palaiko glaudžius ryšius tiek su Ukraina, tiek su Rusija, nes žydų valstybėje gyvena daugiau kaip milijonas žmonių, kilusių iš buvusių Sovietų Sąjungos respublikų. Izraelis taip pat sako, kad jam reikia koordinuoti smūgius Irano taikiniams Sirijoje, kur taip pat veikia Rusijos pajėgos.

Penktadienį duodama interviu Izraelio televizijai „Channel 12“ JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja politikos reikalams Victoria Nuland (Viktorija Nuland) ragino žydų valstybę prisidėti prie JAV, Europos ir Kanados sankcijų Rusijai.

„Prašome prie mūsų prisidėti kiek galima daugiau šalių, – sakė ji. – To paties prašome ir Izraelio... Jūs nenorėtumėte tapti purvinų pinigų, maitinančių Putino karus, paskutiniu prieglobsčiu.“

Ukrainos ambasadorius Izraelyje Jevhenas Kornijčukas penktadienį kalbėdamasis su žurnalistais pasiuntė panašią žinią.

„Ko mes šiuo metu tikimės iš Izraelio? Kad vyriausybė prisidėtų prie sankcijų, paskelbtų aljanso, kuriam priklauso JAV ir Europos Sąjunga, bet ne vient tik jie“, – kalbėjo jis.

Anksčiau šį mėnesį Izraelis įkūrė darbo grupę, vadovaujamą Užsienio reikalų ministerijos teisinio konsultanto pavaduotojo ir turinčią „išnagrinėti sankcijų padarinius arba izraeliečių reakciją į sankcijas“, naujienų agentūrai AFP sakė URM atstovas Lioras Haiatas (Lioras Hajatas).

 


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojesankcijos RusijaiIzraelisNaftali BennettasYairas Lapidas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių