Izraelis: galingųjų sutartis su Iranu tolygu nacistiniam Miucheno sąmokslui

  • Teksto dydis:

Izraelio gynybos ministerija penktadienį prilygino galingųjų šalių susitarimą dėl Irano branduolinės programos 1938 metų Miuncheno sutarčiai su nacistine Vokietija, be to už šios schemos palaikymą pasmerkė ir JAV prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą).

Šis akibrokštas buvo mestas, kai B. Obama ketvirtadienį dar kartą išsakė palaikymą pernai liepą sudarytai sutarčiai tarp Irano ir šešių galingųjų šalių, vadovaujamų Vašingtono.

B. Obama sakė žurnalistams, kad metus gyvuojanti branduolinė sutartis „veikė būtent taip, kaip mes sakėme“.

„Galite prisiminti visas tas siaubo istoriją, kad Iranas sukčiaus ir kad niekas neveiks, kad Iranas... finansuos terorizmą – ir visus kitus scenarijus. Nė vienas jų neišsipildė“, – pažymėjo B. Obama.

„Tai ne vien mūsų žvalgybos bendruomenės įvertinimas – tai Izraelio kariuomenės ir žvalgybos bendruomenės įvertinimas. Šalis, kuri buvo labiausiai nusistačiusi prieš šią sutartį, pripažįsta, kad ji pakeitė žaidimo taisykles ir kad Iranas laikėsi sutarties; kad jie nebeturi greito proveržio pajėgumų, kurie būtų leidę jiems pasigaminti branduolinių ginklų“, – aiškino Amerikos lyderis.

Vis dėlto Izraelio gynybos ministerija, kurios vairą anksčiau šiais metais perėmė griežtosios linijos šalininkas Avigdoras Liebermanas (Avigdoras Lybernamas), sutartį su Iranu penktadienį palygino su Miuncheno susitarimu, leidusiu naciams aneksuoti dalį Čekoslovakijos, o vėliau ir visą šalį.

„Miuncheno sutartis neužkirto kelio Antrajam pasauliniam karui ir Šoa (Holokaustui), nes ji buvo grindžiama prielaida, kad nacistinė Vokietija gali būti susitarimo partnerė“, – sakoma ministerijos pranešime.

Gynybos ministerija pridūrė, kad sutartis su Iranu yra „žalinga“ ir kad jis neužkirs kelio šiitiškai respublikai pasigaminti branduolinių ginklų.

Teheranas „aiškiai ir išdidžiai skelbia, kad jo tikslas – Izraelio Valstybės sunaikinimas“, pažymėjo ministerija.

Pranešime sakoma, kad žydų valstybės gynybos bendruomenė ir visi Izraelio žmonės „supranta, jog tokie susitarimai nėra naudingi ir žlugdo bekompromisę kovą su tokiomis teroristinėmis valstybėmis kaip Iranas“.

Premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) paskelbė atskirą pareiškimą, irgi atmesdamas sutartį su Iranu, bet nesmerkdamas B. Obamos.

„Izraelio požiūris į Irano sutartį lieka nepakitęs..., bet jis tvirtai tiki, kad Izraelis neturi geresnio sąjungininko negu Jungtinės Valstijos, – sakoma premjero biuro pranešime. – Ministras pirmininkas Netanyahu tikisi toliau stiprinti Izraelio ir Jungtinių Valstijų aljansą su prezidentu Obama ir kita JAV administracija.“

Pagal sausį įsigaliojusią sutartį Teheranas sutiko su jo branduolinės programos suvaržymais mainais į galingųjų šalių sankcijų atšaukimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ištaisykit klaidas

ištaisykit klaidas portretas
pavadinimas bado akis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių