Izraelio prezidentas: teismų reforma turi būti nedelsiant sustabdyta

Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) radikalios dešiniosios pakraipos vyriausybė pirmadienį sulaukė daugiau protestų dėl prieštaringai vertinamo siekio pertvarkyti teisingumo sistemą, šalyje raginama surengti visuotinį streiką.

B. Netanyahu pirmadienį turi kreiptis į tautą. Tai vyksta praėjus dienai po to, kai jis atleido prieštaravimus šiuo klausimu išsakiusį gynybos ministrą, ir po to, kai šalies prezidentas Isaacas Herzogas (Isaakas Hercogas) dar kartą paragino nedelsiant sustabdyti reformas.

Izraelio žiniasklaida spėliojo, kad B. Netanyahu gali laikinai atsisakyti teismų reformų, o ekonomikos ministras Niras Barkatas tviteryje paragino ministrus susivienyti ir „paremti ministrą pirmininką stabdant teisės aktų priėmimą“.

Izraelio didžiausios profesinės sąjungos vadovas pirmadienį paragino surengti visuotinį streiką dėl šio paketo, kuris susilpnintų teisminės valdžios galias ir kurį demonstrantai kelis mėnesius smerkia kaip grėsmę Izraelio demokratijai.

„Šaukiu visuotinį streiką“, – televizijos eteryje sakė grupės „Histadrut“ vadovas Arnonas Bar-Davidas.

„Mes turime užduotį sustabdyti šį teisėkūros procesą ir tai padarysime“, – pridūrė jis ir pažadėjo tęsti kovą.

Izraelio medikų asociacija greitai pasekė šiuo pavyzdžiu ir paskelbė visa apimantį sveikatos sistemos streiką, paveiksiantį visas valstybines ligonines.

Izraelio oro uostų administracijos atstovė Liza Dvir naujienų agentūrai AFP sakė, kad streikai taip pat turi įtakos skrydžiams Ben Guriono tarptautiniame oro uoste netoli Tel Avivo.

Protesto akcija visoje šalyje buvo paskelbta praėjus kelioms valandoms po to, kai po naktinių demonstracijų Tel Avive I. Herzogas pareikalavo vyriausybės nedelsiant sustabdyti teismų reformą.

„Dėl Izraelio tautos vienybės, dėl būtinos atsakomybės raginu jus nedelsiant sustabdyti teisėkūros procesą“, – sakoma prezidento pareiškime.

Planas perduoti daugiau kontrolės politikams ir sumažinti Aukščiausiojo Teismo vaidmenį sukėlė kelis mėnesius trunkančius protestus ir pagrindinių Izraelio sąjungininkų, įskaitant Jungtines Valstijas, susirūpinimą.

Kaip pažymėjo Baltieji rūmai, JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) neseniai sakė B. Netanyahu, kad „demokratinės vertybės visada buvo ir privalo išlikti JAV ir Izraelio santykių skiriamuoju bruožu“.

B. Netanyahu vyriausybė, sudaryta iš jo partijos „Likud“ ir kraštutinių dešiniųjų bei ultraortodoksų sąjungininkų koalicijos, teigia, kad pakeitimai reikalingi siekiant atkurti įstatymų leidėjų ir teisminės valdžios galių pusiausvyrą.

„Visi turėtų streikuoti“

Dabar jau buvęs gynybos ministras ir tvirtas B. Netanyahu sąjungininkas Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) anksčiau paragino sustabdyti reformas.

„Didėjantis socialinis susipriešinimas persikėlė į [kariuomenę] ir saugumo tarnybas. Tai akivaizdi, tiesioginė ir apčiuopiama grėsmė Izraelio saugumui“, – sakė Y. Gallantas, kuris yra B. Netanyahu dešiniojo sparno partijos „Likud“ narys.

Netrukus po to, kai B. Netanyahu atleido Y. Gallantą, demonstrantai, mojuodami šalies vėliavomis, užėmė vieną centrinių Tel Avivo gatvių. Jie blokavo eismą ir degino padangas, kai kas mėtė metalines barikadas, o policija panaudojo vandens patranką.

„Praėjusią naktį buvome labai sunkių scenų liudininkai“, – sakė I. Herzogas.

„Visą tautą apėmęs didelis nerimas, – kalbėjo jis, kreipdamasis į vyriausybę. – Mūsų saugumui, ekonomikai, visuomenei – viskam iškilo grėsmė. Visa Izraelio tauta žiūri į jus. Visa žydų tauta žiūri į jus. Į jus žiūri visas pasaulis.“

Sekmadienį mitingai taip pat vyko Jeruzalėje, šalies šiaurėje esančioje Haifoje ir pietiniame Beer Ševos mieste.

Aktyvistų judėjimas paskelbė „nacionalinio paralyžiaus savaitę“, įskaitant protestus prie ministrų namų.

Pirmadienį izraeliečiai mitingavo prie parlamento Jeruzalėje, kur demonstrantė Keren Mimran sakė, kad „šiandien visi turėtų streikuoti“.

„Raginame vyriausybę sustabdyti šią beprotišką reformą“, – AFP sakė 57-erių aukštųjų technologijų srities darbuotoja.

Turizmo įmonės savininkas Trevoras Galoras teigė negalintis patikėti tuo, kas vyksta Izraelyje.

„Ši reforma... yra visiškai beprotiška, o Izraelis šiuo metu tapęs labai pavojinga vieta“, – sakė 52-erių vyras, laikydamas Izraelio vėliavą.

„Neteisėtas kišimasis“

Buvęs generolas Y. Gallantas buvo paskirtas gruodį, kai B. Netanyahu sudarė koaliciją su kraštutinių dešiniųjų ir ultraortodoksų partijomis.

„Likud“ parlamentaras Yuli Edelsteinas (Julis Edelsteinas), vadovaujantis Užsienio reikalų ir gynybos komitetui, teigė, kad „atsižvelgiant į saugumo padėtį, dabar ne laikas keisti gynybos ministrą“.

Opozicijos lyderis Yairas Lapidas pirmadienį dar kartą išreiškė paramą izraeliečiams, „kurie priešinasi koalicijos beprotybei“.

Šią savaitę įstatymų leidėjai turėtų balsuoti dėl pagrindinės pasiūlymų dalies, kuri pakeistų teisėjų skyrimo tvarką.

Vienas parlamento komitetas pakeitė įstatymo projektą, kad jis būtų priimtinesnis oponentams, tačiau opozicija nepritaria jokiai reformų paketo daliai, kol nebus sustabdyti visi teisėkūros veiksmai.

B. Netanyahu praėjusią savaitę pažadėjo tęsti reformas ir užbaigti dėl jų kilusią nesantaiką.

Savo ruožtu generalinė prokurorė Gali Baharav-Miara penktadienį apkaltino B. Netanyahu neteisėtu viešu kišimusi į teismų reformų priėmimo procesą.

Premjeras yra teisiamas dėl kaltinimų kyšininkavus, sukčiavus ir piktnaudžiavus pasitikėjimu. Jis kaltinimus neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių