Izraelio premjeras naujų sankcijų Iranui įsigaliojimą vadina „istorine diena“

  • Teksto dydis:

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pirmadienį, kai įsigaliojo naujų JAV sankcijų Iranui paketas, pavadino „istorine diena“, padėsiančia sumažinti Teherano „agresiją“ regione.

„Šiandien yra istorinė diena“, – sakė B. Netanyahu savo partijos „Likud“ parlamento nariams, pranešė jo biuras.

„Šiandien yra ta diena, kai vadovaujant prezidentui (Donaldui) Trumpui (Donaldui Trampui) JAV įveda ypač griežtas sankcijas Iranui, griežčiausias sankcijas Iranui per visą tą laiką, kai prasidėjo pastangos pažaboti jo agresiją“, – sakė Izraelio vyriausybės vadovas.

Anksčiau pirmadienį Izraelio gynybos ministras Avigdoras Liebermanas (Avigdoras Lybermanas) pareiškė, kad naujosiomis sankcijomis bus suduotas „lemiamas“ smūgis Izraelio veiksmams regione.

Priemonės, kurias Vašingtonas vadina „griežčiausiomis visų laikų sankcijomis“, pradėtos taikyti po D. Trumpo gegužės mėnesį priimto ir prieštaringai vertinamo sprendimo pasitraukti iš pasaulio galių susitarimo su Teheranu dėl jo branduolinės programos.

Sankcijomis siekiama reikšmingai sumažinti Irano naftos eksportą, kuris nuo gegužės jau smuko maždaug milijonu barelių per dieną, ir atkirsti Teheraną nuo tarptautinio finansavimo.

Izraelis seniai nepritaria minėtam susitarimui su Iranu ir sako, kad jo apimtis ir terminai pernelyg riboti.

Žydų valstybė taip pat sako, kad sankcijų panaikinimas sudarė sąlygas Iranui finansuoti kovotojų grupuotes bei savo paties karinę veiklą.

Izraelis ypač nerimauja dėl Irano veiksmų kaimyninėje Sirijoje ir pažadėjo neleisti jam ten įsitvirtinti kariniu požiūriu.

Kitos sutarties su Iranu dalyvės – Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Kinija ir Rusija – nepritaria JAV sprendimui ir sako, kad susitarimas, kaip ir buvo numatyta, iki šiol neleido Iranui įsigyti branduolinių ginklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ir kiek Izraeliui taikainavo?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių