Izraelio ministras paskelbė vaizdo įrašą iš Al Aksos mečetės, kuriame įspėjo B. Netanyahu

  • Teksto dydis:

Kraštutinių dešiniųjų Izraelio ministras, turintis pakankamai galių, kad nuverstų vyriausybę, ketvirtadienį paskelbė vaizdo įrašą iš Al Aksos mečetės komplekso, kuriame įspėjo Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) dėl karo Gazos Ruože.

Nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben Gviras, pagarsėjęs antiarabiška ir provokuojančia retorika, pareiškė, kad B. Netanyahu neturi sudaryti pasidavimo susitarimo su islamistų kovotojų  judėjimu „Hamas“ dėl įkaitų, laikomų Gazos Ruože nuo spalio 7-osios, išlaisvinimo.

„Atvykau į svarbiausią žydų tautai vietą pasimelsti už įkaitus, kad jie grįžtų namo, bet ne pasidavus, ne nuleidus rankas“, – vaizdo įraše, kurį greitai pasmerkė palestiniečių politikai ir Jordanija, teigė I. Ben Gviras.

„Aš meldžiuosi ir stengiuosi, kad premjeras turėtų jėgų nepasiduoti ir eiti iki galo, stiprindamas karinį spaudimą, neleisdamas įvežti degalų, kad mes laimėtume“, – pabrėžė I. Ben-Gviras, vadovaujantis ultranacionalistinei partijai „Otzma Yehudit“.

Vaizdo įrašo filmavimas mečetės komplekse, kuris yra vienas Izraelio ir palestiniečių konflikto klausimų, jau sukėlė diskusijų.

Jordanijos užsienio reikalų ministerija pasmerkė I. Ben Gviro poelgį kaip „provokacinį žingsnį, rodantį, kad ekstremistinė Izraelio vyriausybė toliau imasi vienašališkų priemonių ir sistemingai pažeidinėja įstatymus“.

Al Aksos mečetės kompleksas, esantis okupuotos Rytų Jeruzalės senamiestyje, musulmonams yra trečia labiausiai gerbiama vieta po Mekos ir Medinos Saudo Arabijoje. Ši mečetė yra švenčiausia vieta žydams, kurie šį kompleksą vadina Šventyklos kalnu. Rabinų įstatymai laikinai draudžia žydams lankytis šiame komplekse.

Nuo 2022 metų gruodžio, kai B. Netanyahu, remiamas kraštutinių dešiniųjų, suformavo koaliciją, I. Ben Gviras ne kartą lankėsi šiame komplekse, o palestiniečiai ir užsienio šalių vyriausybės pasmerkė tokius jo apsilankymus kaip didinančius įtampą.

Šis vizitas vyksta tuo metu, kai B. Netanyahu patiria vis didesnį Gazos Ruože laikomų įkaitų šeimų spaudimą pritarti paliaubų susitarimui su „Hamas“, pagal kurį būtų paleista dalis spalio 7-ąją pagrobtų įkaitų mainais į kai kuriuos Izraelio kalėjimuose laikomus palestiniečių kalinius.

B. Netanyahu koalicija turi 64 vietas 120 narių Knesete (parlamente), o I. Ben Gviro partija – šešiasVilnius, liepos 18 d. (BNS). vietas.

Karas kilo po spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio Izraelio pietuose, per kurį, oficialiais duomenimis, žuvo 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

Be to, „Hamas“ kovotojai pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 116 tebėra Gazos Ruože, įskaitant 42, kaip teigia kariuomenė, žuvusius įkaitus.

Remiantis Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos šeštadienio duomenimis, per Izraelio atsakomąjį puolimą žuvo mažiausiai 38 848 žmonės, taip pat daugiausia civiliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių