Izraelio diplomatijos vadovas apsilankys JAE per pirmąjį oficialų vizitą

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas (Jairas Lapidas) apsilankys Jungtiniuose Arabų Emyratuose per pirmąjį oficialų ministro lygio vizitą, abiem valstybėms sutikus normalizuoti santykius, pirmadienį pranešė jo biuras.

Izraelis rugsėjį normalizavo ryšius su JAE, taip pat su Bahreinu. Be to, žydų valstybė pernai sutiko atlikti tokį žingsni dar dviejų arabų šalių – Maroko ir Sudano – atžvilgiu.

„Užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas surengs pirmąjį ir istorinį Izraelio užsienio reikalų ministro oficialų vizitą JAE“, – nurodoma išplatintame pranešime.

Per birželio 29–30 dienomis vyksiantį vizitą jį priims Emyratų užsienio reikalų ministras šeichas Abdullah bin Zayedas al Nahyanas (Abdula bin Zajedas Nahjanas).

Y. Lapidas yra Izraelio koalicinės vyriausybės, atėjusios į valdžią birželio 13 dieną, architektas, nuvertęs ilgametį ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų), pernai prisidėjusį prie pastangų normalizuoti santykius su kai kuriomis arabų šalimis.

Izraelio ministrai anksčiau lankėsi JAE, tačiau Y. Lapidas yra aukščiausio rango izraelietis, vyksiantis į tokią kelionę, ir pirmasis, atvyksiantis oficialaus vizito.

„Izraelio ir JAE ryšiai yra svarbūs santykiai, kurių vaisiais mėgausis ne tik abiejų šalių piliečiai, bet ir visi Vidurio Rytai“, – teigiama pranešime.

Y. Lapidas atidarys Izraelio ambasadą Abu Dabyje, taip pat Izraelio generalinį konsulatą Dubajuje.

2018 metų spalį tuometė Izraelio kultūros ir sporto ministrė Miri Regev keliavo kartu su nacionaline dziudo rinktine į Abu Dabį, tačiau tas vizitas nebuvo oficialus.

Tų pačių metų rudenį tuometis ryšių ministras Ayoubas Kara (Ajubas Kara) skaitė pranešimą per tarptautinę telekomunikacijų konferenciją Dubajuje.

Pasak Izraelio pareigūnų, kovą buvo atšauktas planuotas premjero B. Netanyahu vizitas į JAE , kilus ginčui su Jordanija dėl jos oro erdvės naudojimo.

B. Netanyahu, kurį ministro pirmininko poste pakeitė naujosios vyriausybės vadovas žydų nacionalistas Naftali Bennettas (Naftalis Benetas), vasarį buvo atidėjęs vizitą į JAE ir Bahreiną dėl kelionių suvaržymų, įvestų siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą.

Vadinamuosius Abraomo susitarimus dėl ryšių su JAE, Bahreinu, Maroku ir Sudanu normalizavimo žydų valstybė pasirašė pernai, tarpininkaujant tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijai.

Izraelis jau yra sudaręs daugybę sandorių tiek su JAE, tiek su Bahreinu tokiose srityse kaip turizmas, aviacija ir finansinės paslaugos.

Pirmadienį Izraelyje įsikūręs televizijos tinklas „i24News“ pranešė planuojantis tapti pirmąja izraeliečių žiniasklaidos priemone, atidariusia redakciją Dubajuje.

Palestiniečiai pasmerkė susitarimus dėl ryšių normalizavimo, nes jie sudaryti pažeidžiant ilgametį arabų šalių konsensusą, kad santykių su Izraeliu nederėtų normalizuoti, kol žydų valstybė nesudarys išsamaus taikos susitarimo su Palestina.

 


Šiame straipsnyje: IzraelisJAEYairas Lapidas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių