Italai parlamentarų skaičių žada mažinti trigubai

Jei italai referendume pritars Konstitucijos keitimui, turėtų pasikeisti trečdalis jos straipsnių, tarp kurių – ir numatantis narių skaičių parlamente. Jei taip įvyktų, parlamentarų sumažėtų trigubai, tačiau organizacijos „Open Europe“ Pietų Europos politikos analitikas Vincenzo Scarpetta LRT RADIJUI tvirtina, kad tik maža dalis italų supranta šių pakeitimų esmę, todėl tai tapo balsavimu už arba prieš ministrą pirmininką.

Premjeras turėtų atsistatydinti

Italijos parlamentą sudaro Senatas ir Atstovų rūmai. Pagal Konstituciją, abejiems rūmams suteikiamos vienodos galios, todėl įstatymus patvirtinti turi abeji rūmai. Dėl to sprendimų priėmimas Italijos politikoje yra gana sudėtingas ir painus.

Gruodžio 4 d. italai referendume balsuos dėl konstitucinės reformos. Anot šios reformos iniciatoriaus Italijos ministro pirmininko Matteo Renzi, konstitucinės pataisos palengvintų valstybės valdymą ir padėtų užtikrinti politinį stabilumą šalyje. Vienas labiausiai akcentuojamų pokyčių – senatorių skaičiaus mažinimas. Vietoje 315 narių Senate jų liktų 100.

Vis dėlto manoma, kad italams neaiškumų kelia referendumo klausimo formuluotė. V. Scarpetta sako, kad žmonės nesupranta premjero siūlomos reformos esmės.

„Kalbame apie trečdalio Italijos Konstitucijos straipsnių keitimą. Tai yra techninė reforma. Apklausos rodo, kad tik penktadalis ar ketvirtadalis žmonių supranta jos esmę ir žino, kas dėl to pasikeistų. Aiškumo ir informacijos trūkumas kartu su referendumo suasmeninimu jį pavertė balsu už arba prieš ministrą pirmininką“, – tvirtina V. Scarpetta.

Premjeras M. Renzi pareiškė, kad, nubalsavus prieš jo siūlomas Konstitucijos pataisas, jis tai vertintų kaip visuomenės nepasitikėjimą juo ir jo vyriausybe, todėl pasitrauktų iš premjero posto ir baigtų savo politinę karjerą.

Siūloma reforma kelia sumaištį

M. Renzi 2014 m. premjeru tapo ne po rinkimų, o po vidinių nesitarimų partijoje, kurių rezultatas – M. Renzi demokratų partijos bendražygis Enrico Letta pasitraukė iš ministro pirmininko posto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oi

Oi portretas
Mums irgi taip reikia!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių