Ispanijos biudžeto deficitas dėl pandemijos pernai pasiekė 11 metų aukštumas

Ispanijos ekonomiką išvarginus pandemijai, šalies biudžeto deficitas 2020 m. pasiekė aukščiausią lygį per 11 metų, pirmadienį pranešė vyriausybė.

Ispanija laikoma viena smarkiausiai koronaviruso krizės paveiktų Europos šalių, joje infekcija nusinešė jau daugiau kaip 75 tūkst. gyvybių ir 2020 m. sukėlė 11 proc. ekonomikos smukimą.

Valstybės biudžeto deficitas 2020 m. išaugo iki 10,1 proc. BVP, palyginti su 2,9 proc. 2019 m.

„Pagrindinės šio padidėjimo priežastys yra išaugusios viešosios kovos su pandemija išlaidos bei socialinės priemonės, skirtos padėti šeimoms, darbininkams ir verslui“, – teigiama šalies finansų ministerijos pranešime.

Pasak ministerijos, 85 proc. išlaidų padidėjimo 2020 m. lėmė „priemonės, kurių imtasi siekiant sušvelninti socioekonominius pandemijos padarinius“.

Į juos įskaitoma neseniai iki gegužės pratęsta nemokamų atostogų schema dėl pandemijos darbo netekusiems darbuotojams ir finansinė parama savarankiškai dirbantiems žmonėms.

Į šių metų valstybės biudžetą įskaitomos rekordinės išlaidos sveikatos apsaugai ir socialinei paramai bei padidėjusios investicijos į infrastruktūrą, kuriomis bus siekiama paremti ekonomikos atsigavimą po smarkios pandemijos sukeltos recesijos.

Nepaisant visko, praėjusių metų biudžeto deficitas nepasiekė vyriausybės nustatyto tikslo ir buvo mažesnis nei prognozavo Europos Komisija (EK) bei Tarptautinis valiutos fondas (TVF).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių