Irano prezidentas ragina Vakarų valstybes nutraukti paramą Izraeliui

  • Teksto dydis:

Irano prezidentas Masoudas Pezeshkianas (Masudas Pezeškianas) trečiadienį paragino Jungtines Valstijas ir kitas Vakarų valstybes nutraukti paramą Izraeliui.

„Jei Jungtinės Valstijos ir Vakarų šalys nori užkirsti kelią karui ir nesaugumui regione, jos turėtų nedelsdamos liautis pardavinėti ginklus ir remti sionistinį režimą“, – sakė Irano prezidentas per pokalbį telefonu su savo Prancūzijos lyderiu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu).

Jis pridūrė, kad „Jungtinės Valstijos ir Vakarų šalys remia režimą, kuris nesilaiko jokių tarptautinių įstatymų ir taisyklių“.

Pastarąją savaitę įtampa padidėjo, kai Iranas ir jo sąjungininkai pažadėjo atkeršyti už Irano remiamos Libano grupuotės „Hezbollah“ aukšto rango vado Fuado Shukro (Fuado Šukro) ir islamistų kovotojų grupuotės „Hamas“ politinio lyderio Ismailo Haniyeh (Ismailo Hanijės) nužudymus.

I. Haniyeh buvo nužudytas praėjusią savaitę Teherane, kur buvo atvykęs dėl Irano prezidento prisaikdinimo.

Iranas kaltina Izraelį dėl vadų nužudymo ir pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų, nors teigia, kad esą nesiekia tolesnio eskalavimo.

E. Macronas savo ruožtu paragino Irano prezidentą „padaryti viską, kad būtų išvengta naujos karinės eskalacijos“ Viduriniuose Rytuose, pranešė Prancūzijos prezidentūra.

„Nauja karinė eskalacija neatitiktų niekieno, įskaitant Iraną, interesų ir ilgam pakenktų regioniniam stabilumui“, – E. Macrono žodžius M. Pezeshkianui citavo Eliziejaus rūmai.

„Irano Islamo Respublika mano, kad vienas pagrindinių jos principų yra vengti karo ir stengtis įtvirtinti taiką ir saugumą pasaulyje, – E. Macronui pareiškė M. Pezeshkianas. – Tačiau pagal tarptautines sutartis ir įstatymus ji niekada netylės, kai pažeidžiami jo interesai ir saugumas.“

Teheranas ne kartą yra nurodęs, kad turi „prigimtinę teisę“ imtis veiksmų prieš žydų valstybę.

I. Haniyeh, kuris buvo pagrindinis „Hamas“ derybininkas susitikimuose dėl paliaubų Gazos Ruože, nužudymas sukėlė susirūpinimą dėl ugnies nutraukimo perspektyvų.

Per pokalbį telefonu Irano prezidentas taip pat paragino Vakarų valstybes priversti Izraelį nutraukti kovas palestiniečių anklave ir susitarti dėl paliaubų.

Iranas nepripažįsta Izraelio ir nuo 1979 metų Islamo revoliucijos Iranas Palestinos valstybingumo klausimą pavertė pagrindiniu savo užsienio politikos darbotvarkėje.

Teheranas pasveikino spalio 7-osios „Hamas“ įvykdytą išpuolį Izraelio pietuose, tačiau neigia savo sąsajas su juo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Nepakenktų NATO ir pabombarduoti Izraelį.

Geriau

Geriau portretas
Užčiauptų nasrus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių