Indijos prezidento rinkimus laimėjo moteris iš etninės mažumos

64 metų moteris iš vienos etninės mažumos ketvirtadienį buvo išrinkta naująja Indijos prezidente.

Draupadi Murmu (Draupadi Murmū) iš Indijos valdančiosios partijos „Bharatiya Janata“ (BJP) išrinko Indijos parlamentas ir valstijų parlamentai. Ji tapo pirmąja prezidente iš Indijos mažųjų tautų ir antrąja moterimi, dirbsiančia šiame didele dalimi reprezentaciniame poste.

Prezidente ji bus oficialiai prisaikdinta pirmadienį.

D. Murmu yra kilusi iš rytinės Odišos valstijos, 2015–2021 metais buvo kaimyninės Džharkhando valstijos gubernatorė. Ji priklauso santalų etninei mažumai – vienai didžiausių Indijos gentinių grupių.

Iš pradžių D. Murmu dirbo mokytoja, o paskui pasuko į politiką ir dvi kadencijas dirbo parlamente kaip premjero Narendros Modi (Narendros Modžio) partijos deputatė.

D. Murmu tėvas ir senelis buvo kaimo vadai Baidaposyje Odišos Majūrbhandžo rajone.

D. Murmu šalininkai ir BJP jos pergalę laiko mažųjų tautų triumfu ir proveržiu jos bendruomenei, dažnai stokojančiai sveikatos priežiūros ir švietimo įstaigų savo atokiuose kaimuose.

Tačiau opozicinės partijos abejoja, kad ji galės padėti šiai paribyje atsidūrusiai bendruomenei.

Prezidento vaidmuo Indijoje gali būti reikšmingas politinės nežinomybės periodais, pavyzdžiui, kai jėgos parlamente pasiskirsto po lygiai. Vykdomosios valdžios įgaliojimus turi ministras pirmininkas, tačiau prezidentas gali grąžinti parlamentui kai kuriuos įstatymų projektus pakartotinai svarstyti.

Prezidentas turi vadovautis ministrų kabineto rekomendacijomis.

D. Murmu pakeis nuo 2017-ųjų dirbantį Ramą Nathą Kovindą, hinduistų nacionalistų lyderį iš dalitų bendruomenės, kuri yra ant žemiausio sudėtingos hierarchinės hinduistų kastų sistemos laiptelio.

Jos pagrindinis varžovas kovoje dėl prezidento posto buvo politikos veteranas Yashwantas Sinha (Jašvantas Sinha) – buvęs BJP narys, buvęs finansų ir užsienio reikalų ministras, kurį rėmė opozicija, įskaitant Kongreso partiją.

2018-aisiais dėl nesutarimų su N. Modi ekonominiais klausimais pasitraukęs iš BJP Y. Sinha dabar griežtai kritikuoja premjerą ir vyriausybę.

Rugpjūtį Indijos parlamentarai rinks naują šalies viceprezidentą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
....nenusakoma !! valstybe !! milijardas zmoniu!!! ir dauguma !! patenkinti savo shunishku gyvenimu,,baisu ...ot ten reiketu dvigubos revoliucijos ...ir baisuoklio maitvanagio dziugashvilio-stalino...tamsa galvose religiniu kastu tironija---tai Indijos gyvatynas....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių