Indijoje prieš D. Trumpo vizitą statoma siena palei lūšnyną

Prieš JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vizitą Indijos Gudžarato valstijoje paskubomis statoma puskilometrio ilgio mūro siena, bet kritikai teigia, kad tokių darbų imtasi siekiant užblokuoti vaizdą į lūšnyną, kur gyvena per 2 tūkst. žmonių.

„Kadangi išleidžiama tiek pinigų šiai sienai, kodėl neskyrus jų mūsų lūšnynui pagerinti ir kokybiškesnėms paslaugoms teikti? – piktinosi gyventoja Keshi Saraniya (Keši Saranija). – Kodėl jie slepia mus, vargšus?“

D. Trumpas kitą savaitę išvyks į Indiją dviejų dienų vizito. Jo metu prezidentas apsilankys Gudžarato Ahmadabado mieste, kur dalyvaus vietos kriketo stadione vyksiančiame renginyje „Namaste Trump“ („Sveikas atvykęs, Trumpai“). Tai yra atsakas į mitingą „Howdy Modi“ („Sveikas, Modi“), kurį JAV lyderis surengė pernai rugsėjį priimdamas indų ministrą pirmininką Narendrą Modį (Narendrą Modį).

D. Trumpas kartu su N. Modi, kilusiu iš Gudžarato, bus vežamas palei lūšnyną einančiu keliu.

Aukšto rango vyriausybės pareigūnė Bijal Patel (Bidžal Patel) pareiškė, kad siena statoma „saugumo sumetimais“, o ne siekiant paslėpti lūšnyną.

„Be saugumo sumetimų, siena taip pat yra gražinimo ir švarinimo kampanijos dalis“, – paaiškino ji.

Keli politiniai lyderiai tučtuojau sukritikavo sienos statybą ir iškėlė klausimų dėl N. Modi inicijuotų plėtros projektų jo gimtojoje valstijoje. Prieš tapdamas premjeru 2014-ųjų gegužę N. Modi 12 metų dirbo Gudžarato vyriausiuoju ministru.

Indijos tarnybos pirmadienį taip pat išsiuntė pranešimus apie iškeldinimą 45 šeimoms, gyvenančioms kitame lūšnyno rajone netoli kriketo stadiono.

Gyventojai tvirtino, kad jų buvo paprašyta išvykti dėl artėjančio renginio, tačiau miesto pilietinė institucija paneigė tokius teiginius.

„Gyvenome čia pastaruosius 20 metų ir dabar mums staiga buvo liepta išvykti, nes kažkoks svarbus lyderis vieną dieną lankysis šiame mieste, – sakė lūšnyne gyvenantis Sanjay Patani (Sandžajus Patanis). – Tai neteisinga.“

Vyriausybės pareigūnas Kishore Varna (Kišorė Varna) pabrėžė, kad žemė priklauso minėtai pilietinei institucijai ir kad iškeldinimas vykdomas laikantis įstatymų. Jis nepaaiškino, kodėl pranešimai apie iškeldinimą buvo išsiųsti likus vos kelioms dienoms iki JAV prezidento vizito.

D. Trumpas, žadėjęs pastatyti užtvarą palei Amerikos ir Meksikos sieną, kad migrantai negalėtų patekti į JAV, Indijoje lankysis vasario 24–25 dienomis. Per savo viešnagę jis sieks pagerinti dvišalius santykius, paaštrėjusius dėl prekybos ginčų. Vizito metu prezidentas taip pat turės galimybę patraukti savo pusėn dešimtis tūkstančių Indijoje gyvenančių JAV piliečių prieš lapkritį Amerikoje vyksiančius prezidento rinkimus.

Įtampa tarp abiejų šalių kilo D. Trumpo administracijai įvedus muitus plieno ir aliuminio importui iš Indijos.

Delis savo ruožtu padidino muitus amerikietiškai žemės ūkio produkcijai, taip pat įvedė apribojimų JAV medicininei įrangai. Vašingtonas į tokį žingsnį sureagavo pašalindamas Indiją iš  lengvatinės prekybos programos, kurioje ši valstybė dalyvavo kelis dešimtmečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių