Į Kubą atplaukė Rusijos branduolinis povandeninis laivas

Rusijos branduolinis povandeninis laivas ir kiti karinio jūrų laivyno laivai trečiadienį atplaukė į Kubą, jų penkių dienų vizitas komunistinėje saloje netoli Floridos krantų demonstruoja jėgą, tvyrant vis didesnei įtampai tarp JAV ir Rusijos.

Povandeninį laivą „Kazanė“, kuriame nėra branduolinių ginklų, kaip pranešė Kuba, atlydėjo fregata „Admirolas Gorškovas“, naftos tanklaivis ir gelbėjimo vilkikas. „Kazanė“ ir „Admirolas Gorškovas“, vienas moderniausių Rusijos karo laivų, buvo matomi visai šalia Havanos, esančios už 145 km nuo Floridos kyšulio. Tanklaivis „Pašinas“ ir vilkikas su Rusijos baltos, mėlynos ir raudonos spalvos vėliava, įplaukė į uostą ankstų trečiadienio rytą, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Kubos vyriausybė paskelbė, kad užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguezas trečiadienį Maskvoje susitinka su Rusijos kolega Sergejumi Lavrovu, abiem buvusioms šaltojo karo laikų sąjungininkėms dar labiau glaudinant ryšius.

Neįprastas Rusijos karinių pajėgumų dislokavimas taip arti JAV, ypač galingo povandeninio laivo, surengtas tvyrant didelei įtampai dėl karo Ukrainoje, Vakarų palaikomai vyriausybei atremiant Rusijos invaziją.

Kubos prezidentas Miguelis Diazas-Canelis praėjusį mėnesį susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu per kasmetinį gegužės 9-osios karinį paradą Raudonojoje aikštėje prie Kremliaus.

Šaltojo karo metais Kuba buvo Sovietų Sąjungai svarbi valstybė klientė. Sovietų branduolinių raketų dislokavimas saloje 1962 m. sukėlė didžiulę krizę, kai atrodė, kad gali kilti JAV ir SSRS karas. Rusijos ir Kubos santykiai tapo glaudesni po M. Diazo-Canelio ir V. Putino susitikimo 2022 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių