„Hamas“ rengia atsaką į pasiūlymą dėl paliaubų Gazos Ruože

„Hamas“ antradienį sakė nagrinėjanti Izraelio pasiūlymą sudaryti 40 dienų paliaubas Gazos Ruože mainais į dešimčių įkaitų, pagrobtų per islamistų kovotojų grupuotės išpuolį spalio 7 dieną, paleidimą.

Po naujausių derybų Kaire grįždama į Katarą „Hamas“ delegacija pareiškė, kad „aptars idėjas ir pasiūlymą“.

„Norime kuo greičiau reaguoti“, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis iš „Hamas“, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Egipto šaltiniai egiptiečių žvalgybos tarnyboms artimam televizijos kanalui „Al-Qahera News“ sakė, kad „Hamas“ delegacija „grįš ir pateiks raštišką atsakymą“.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) paliaubų sąlygas pavadino „nepaprastai dosniomis“, o Baltieji rūmai paprašė kitų tarpininkų – Egipto ir Kataro – padidinti spaudimą „Hamas“, kad ši sutiktų su naujausiu siekiu sustabdyti beveik septynis mėnesius trunkantį karą.

Remiantis pirmadienio vakaro pranešimais apie skambučius, JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) paragino Egipto ir Kataro vadovus „dėti visas pastangas, kad būtų paleisti „Hamas“ laikomi įkaitai“, pavadinęs tai vienintele kliūtimi, trukdančia užtikrinti pagalbą civiliams gyventojams apgultame anklave.

Egiptas, Kataras ir Jungtinės Valstijos nesėkmingai bando užtikrinti naują paliaubų susitarimą Gazos Ruože nuo tada, kai lapkritį vienai savaitei sustabdžius kovas 80 Izraelio įkaitų buvo iškeisti į 240 Izraelio kalėjimuose laikytų palestiniečių.

Nepaliaujamas Izraelio bombardavimas nuniokojo „Hamas“ valdomą Gazos Ruožą, dėl kurio, pasak humanitarinės pagalbos darbuotojų, jo gyventojai atsidūrė prie bado slenksčio, didžioji teritorijos dalis virto griuvėsiais ir kilo baimė dėl platesnio masto konflikto.

Gazos Ruožo pietuose esančiame Rafache palestiniečiai, ieškodami naujausių atakų aukų, yra pavargę nuo karo.

„Į civilius asmenis, nesusijusius nei su „Hamas“, nei su jokia kita grupuote, pataikė raketa ir sudraskė gabalais, – sakė Um Louay Masri (Um Lvaj Masri) prie sugriauto pastato, stebėdama, kaip iš po griuvėsių buvo traukiami vaikai. – Kodėl tai vyksta?“

Kilus visuotiniam nerimui, Izraelis pažadėjo persekioti „Hamas“ Rafache, kur prieglobstį rado didžioji dalis iš 2,4 mln. Gazos Ruožo gyventojų.

Tačiau užsienio reikalų ministras Israelis Katzas (Israelis Kacas) savaitgalį sakė, kad vyriausybė gali sustabdyti šią operaciją, jei bus pasiektos paliaubos.

Aptarė dviejų valstybių sprendimą

Kalbėdamas Rijade per savo septintąjį vizitą regione nuo karo Gazos Ruože pradžios, vyriausiasis JAV diplomatas A. Blinkenas pabrėžė, kad „Hamas“ turi greitai apsispręsti dėl paliaubų.

Specialiame Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) posėdyje jis pareiškė tikintis, „kad jie priims teisingą sprendimą“.

PEF posėdyje Egipto užsienio reikalų ministras Samehas Shoukry (Samehas Šukris) teigė, kad „pasiūlyme atsižvelgta į abiejų šalių pozicijas“.

„Turime vilties“, – pridūrė jis.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) pareiškė, kad palestiniečių kovotojų grupuotei „Hamas“ buvo pasiūlytos 40 dienų paliaubos ir „galbūt tūkstančių“ palestiniečių kalinių paleidimas mainais į Izraelio įkaitų išlaisvinimą.

Reikalauju, kad laisvojo pasaulio lyderiai padėtų mums sugrąžinti mūsų žmones namo.

PEF kuluaruose JAV, Europos ir arabų šalių atstovai susitiko aptarti, kaip siekti dviejų valstybių sprendimo Izraelio ir palestiniečių konflikte.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras princas Faisalas bin Farhanas susirinkusiesiems pareiškė, kad apčiuopiami ir negrįžtami žingsniai siekiant sukurti palestiniečių valstybę būtų esminė bet kokio ilgalaikio paliaubų susitarimo dalis.

Siekdamas paskatinti Izraelį remti palestiniečių valstybės idėją, Vašingtonas skatina normalizuoti Izraelio ir Saudo Arabijos santykius, o A. Blinkenas pirmadienį pareiškė, kad šioje srityje padaryta tam tikra pažanga.

Tačiau Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) daugybę metų nepritaria palestiniečių nepriklausomybės siekiui, o jo vadovaujama valstybė anksčiau nepritarė nuolatinėms paliauboms.

Deryboms artimas „Hamas“ šaltinis AFP sakė, kad islamistų grupuotė yra pasirengusi aptarti naujausią paliaubų pasiūlymą ir „nori pasiekti susitarimą, kuriuo būtų užtikrintos nuolatinės paliaubos, laisvas perkeltųjų asmenų grįžimas, priimtinas susitarimas dėl apsikeitimo [kaliniais] ir garantuotas [Gazos Ruožo] apsiausties nutraukimas“.

B. Netanyahu patiria didžiulį spaudimą iš įkaitų, kuriuos „Hamas“ pagrobė per spalio 7-osios išpuolį, šeimų, kad užtikrintų jų paleidimą.

Pirmadienį dviejų įkaitų, kurie parodyti gyvi praėjusį savaitgalį paviešintame „Hamas“ vaizdo įraše, šeimos paragino juos išlaisvinti.

„Reikalauju, kad laisvojo pasaulio lyderiai padėtų mums sugrąžinti mūsų žmones namo“, – sakė įkaito Keitho Siegelio (Kito Zigelio) žmona Aviva Siegel (Aviva Zigel), kuri buvo išlaisvinta per lapkritį sudarytas paliaubas.

Per spalio 7-ąją „Hamas“ įvykdytą išpuolį, Izraelio duomenimis, žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 129, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 34 žuvusius.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje žuvo mažiausiai 34 488 žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių