G-20 susitikimas baigėsi nepasiekus konsensuso dėl Rusijos karo Ukrainoje

Didžiojo dvidešimtuko (G-20) finansų ministrų derybos Indijos Bengalūro mieste šeštadienį baigėsi nepasiekus konsensuso, Rusijai ir Kinijai prieštaraujant baigiamojo dokumento formuluotėms dėl Maskvos karo Ukrainoje.

Susitikimas paskelbė G-20 pirmininkės Indijos reziumė ir dokumentą apie rezultatus. Juose sakoma, kad nepavyko susitarti dėl formuluočių apie karą Ukrainoje.

Indijos paskelbtoje reziumė teigiama, kad „dauguma narių griežtai pasmerkė karą Ukrainoje“ ir kad per dvi dienas trukusį susitikimą Bengalūre būta „skirtingų padėties ir sankcijų vertinimų“.

Išnašose paaiškinama, kad dviem pastraipoms apie karą, kurios, kaip teigiama, buvo pritaikytos iš lapkritį Balyje vykusio G-20 lyderių susitikimo deklaracijos, „pritarė visos šalys narės, išskyrus Rusiją ir Kiniją“.

Pirmoji susitikimo diena buvo penktadienis, kai minėtos Rusijos invazijos Ukrainoje metinės.

Per ankstesnį svarbų G-20 susitikimą, kuris lapkritį įvyko Balyje Indonezijoje, lyderiai griežtai pasmerkė karą ir įspėjo, kad jis vis labiau veikia pasaulio ekonomiką.

Pritarė visos šalys narės, išskyrus Rusiją ir Kiniją.

Be kitų šalių, G-20 priklauso Rusija ir tokios valstybės kaip Kinija ir Indija, palaikančios reikšmingus prekybinius ryšius su Maskva.

Ispanijos atstovė Nadia Calvino (Nadia Kalvino) anksčiau teigė, kad dėl „ne tokio konstruktyvaus“ kai kurių neįvardytų šalių požiūrio 20 didžiausių pasaulio ekonomikų derybose susitarti dėl pareiškimo buvo sunku.

Kinija norėjo pakeisti lapkričio pareiškimo formuluotę, naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnai, o vienas iš jų, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, teigė, kad Pekinas norėjo išbraukti žodį „karas“.

Ankstesniuose G-20 finansų ministrų ir centrinių bankų vadovų susitikimuose taip pat nebuvo pavykę parengti bendro komunikato nuo tada, kai praėjusių metų vasarį grupei priklausanti Rusija įsiveržė į kaimyninę Ukrainą.

Kinija stengiasi rodyti save neutralia šalimi karo klausimu, tuo pat metu palaikydama glaudžius ryšius su strategine sąjungininke Rusija.


Šiame straipsnyje: G20karas Ukrainojeviršūnių susitikimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių