ES inicijuoja Irano branduoline sutartimi numatytą mechanizmą sankcijoms grąžinti

Trys didžiosios Europos Sąjungos šalys antradienį paskelbė, kad inicijuoja 2015 metų sutartimi dėl Irano branduolinės programos numatytą mechanizmą, pagal kurį šiitiškai respublikai gali būti sugrąžintos Jungtinių Tautų sankcijos dėl šios sutarties pažeidimų, bet tvirtino, kad lieka įsipareigojusios susitarimui.

„Mums neliko kito pasirinkimo, turint omenyje Irano veiksmus“, – sakoma Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos pareiškime. Jame priduriama, kad Teheranas „nevykdo savo įsipareigojimų“ pagal daugiašalį susitarimą.

Tačiau šios trys šalys nurodė, kad „dar kartą pareiškia savo įsipareigojimą“ susitarimui ir neprisidės prie „kampanijos taikyti maksimalų spaudimą Iranui“, kurią vykdo JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), 2018 metais pasitraukęs iš minimos sutarties.

Sutartis, oficialiai vadinama Bendruoju išsamių veiksmų planu (Joint Comprehensive Action Plan, JCPOA), ant plauko pakibo 2018 gegužę, kai JAV paskelbė apie savo pasitraukimą.

Jungtinėms Valstijoms sugrąžinus sankcijas Iranui, Teheranas nustojo vykdyti dalį pagal susitarimą prisiimtų įsipareigojimų, o sausio pradžioje paskelbė, kad nebepaisys sutartimi nustatytų urano sodrinimo centrifugų skaičiaus apribojimų.

JCPOA numatyta, kad jei kuri nors šalis mano, kad kita šalis nevykdo įsipareigojimų, ji gali pranešti apie tai Bendrajai komisijai, kurią sudaro JK, Prancūzija, Vokietija, Iranas, Rusija, Kinija ir ES. Tokiu veiksmu inicijuojamas mechanizmas, galintis nulemti pasaulinių JT sankcijų Iranui sugrąžinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

išvada

išvada portretas
Kas ten bebūtų, tačiau norėdamas išsaugoti nepriklausomybę ir išvengti JAV okupacijos, Iranas privalo kuo greičiau susikurti branduolinį ginklą. Kito kelio nėra. Sadamas nespėjo ar nenorėjo ir dabar ilsisi nužudytas dausose, šalis okupuota, šalies turtas nafta- išvogta. O okupantas net nesiruošia išsinešdinti. Paršiukas Kimas suspėjo - ir dabar žvengia iš amerikonų, nebijo nieko. Ruda amerikoniška beždžionė bijo ir žodį prieš jį pasakyti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių