Europos Parlamentas galutiniu balsavimu uždegs žalią šviesą „Brexit“

Europos Parlamentas trečiadienį galutinai uždegs žalią šviesą „Brexit“, kai per balsavimą Briuselyje ratifikuos susitarimą dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos sąlygų.

Šis istorinis teisės aktas bus paskutinis įstatymas, dėl kurio Europos Parlamente balsuos 72 britų deputatai, po savo šalies išstojimo paliksiantys ES asamblėją. Jis atvers kelią Jungtinei Karalystei penktadienį 23 val. Grinvičo (šeštadienį 1 val. Lietuvos) laiku oficialiai palikti ES. Beveik visoje žemyninėje Europoje tuo metu bus vidurnaktis, Britanijoje – 23 valanda.    

JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) tvirtina, kad tą dieną „Brexit“ bus užbaigtas. Tuo tarpu Bendrija akcentuoja, kad prasidės kitas, sudėtingesnis vadinamųjų skyrybų etapas – derybos dėl sutarties, apibrėšiančios būsimos santykius tarp ES ir JK.  

Tos derybos tęsis visus metus. „Brexit“ susitarime numatytas pereinamasis 11 mėnesių laikotarpis, per kurį JK ir Bendrijos ryšiai išliks daugmaž tokie patys kaip dabar. Per tą laikotarpį Londonas ir Briuselis turėtų susiderėti dėl naujų prekybos santykių. 

B. Johnsonas atmeta galimybę prašyti pratęsti pereinamąjį laikotarpį. 

Pereinamuoju laikotarpiu paprasti britai ir ES šalių piliečiai nepajus akivaizdžių pokyčių, o Londonas toliau mokės į Bendrijos biudžetą.

Tačiau nuo šio savaitgalio JK nebeturės savo atstovų ES institucijose ir nebedalyvaus priimant sprendimus. Ji oficialiai bus „trečioji šalis“ – ES nepriklausanti valstybė. Ji bus artima kaimynė, svarbi prekybos ir saugumo partnerė, tačiau nebepriklausys ES bendrajai rinkai su 450 mln. gyventojų.   

„Brexit“ yra praradimas mums visiems“, – po antradienį vykusio įprasto ES ministrų susitikimo sakė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Ševčovičius .

Pasak jo, labai svarbu, kad Bendrija per derybas dėl būsimų santykių su JK išlaikytų vienybę.

Susitikime dalyvavęs britų Europos reikalų ministras Christopheris Pincheris (Kristoferis Pinčeris) buvo nusiteikęs optimistiškai.

„Mūsų laukia visiškai kitoks pasaulis ir visiškai kitokie santykiai“, – sakė jis.

JK lieka viena

„Skyrybų“ susitarimas, kuris bus ratifikuotas trečiadienį, gina ES valstybių piliečių, šiuo metu gyvenančių Jungtinėje Karalystėje, ir britų, dabar gyvenančių Bendrijos narėse, teises. Jame taip pat įtvirtinti JK finansiniai įsipareigojimai ir muitų režimas, pagal kurį JK priklausanti Šiaurės Airija turės toliau laikytis didelės dalies ES taisyklių.   

B. Johnsonas, Britanijos monarchė Elizabeth II (Elzbieta II) ir aukščiausius postus užimantys Briuselio pareigūnai susitarimą pasirašė praėjusią savaitę. Europos Parlamento ratifikavimas yra formalumas, tačiau ši procedūra būtina pagal ES įstatymus. 

„Brexit“ šalininkai išstojimą iš Bendrijos laiko išsivadavimu nuo vadinamosios eurokratijos.

Nigelo Farage'o (Naidželo Faradžo) vadovaujamos „Brexit“ partijos europarlamentarai trečiadienį planuoja šventę Briuselyje, o po jos penktadienį vyks švęsti išstojimo į Londoną.  

Tačiau B. Johnsonas, atsižvelgdamas į gilų šalies visuomenės susiskaldymą, kurį išprovokavo 2016-ųjų referendumas dėl „Brexit“, stengiasi viešai nedžiūgauti. Jis atmetė iniciatyvą leisti „Brexit“ užbaigimą sausio 31-ąją 23 val. Grinvičo laiku simboliškai paminėti Big Beno dūžiais. Vestminsterio rūmų Laikrodžio bokšte esantis varpas nuo 2017 metų restauruojamas ir skamba tik ypatingomis progomis.

Nors premjeras gali jaustis ramiau, turėdamas tvirtą daugumą parlamente, jam tenka susidurti su „Brexit“ priešininkų apmaudu, vėl sustiprėjusiu prieš „Brexit“ nusistačiusios Škotijos nepriklausomybės šalininkų judėjimu ir JK įmonių nerimu, kaip pajamas ir darbo vietas paveiks nevaržomos prieigos prie ES bendrosios rinkos praradimas. 

Dabar B. Johnsonui svarbiausia – pademonstruoti, kad JK gali veikti viena pasaulyje, vis dažniau purtomame trijų didžiausių žaidėjų – JAV, ES ir Kinijos –geopolitinių grumtynių, darančių įtaką prekybos, technologijų, saugumo garantijų ir klimato kaitos politikai.  

„Neigiamų padarinių mažinimas“

Britanijai nebus lengva nei su JAV, nei su ES. 

B. Johnsonas antradienį supykdė Vašingtoną, pritaręs planams naudoti Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ technologijas plėtojant 5G ryšio tinklus, nors Jungtinės Valstijos įspėja, kad tai kelia grėsmę duomenų saugumui.  

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) turėtų dar kartą išdėstyti Vašingtono nepritarimą šiam žingsniui, kai trečiadienį lankysis Londone. Šis klausimas gali tapti rimta kliūtimi būsimam JAV ir JK prekybos susitarimui.   

Briuselis savo ruožtu labai aiškiai išdėstė, kad vienas iš derybų su JK prioritetų bus reikalavimas leisti ES žvejams žvejoti Britanijos vandenyse. Jis bus susietas su Londono viltimis užsitikrinti finansinių paslaugų prieigą prie ES rinkų.  

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) pirmadienį įspėjo, jog „visiškai aišku, kad [„Brexit“] sukels neigiamų pasekmių“. 

„Nepriklausomai nuo to, kokį susitarimą sudarysime dėl mūsų būsimų santykių, per „Brexit“ svarbiausias dalykas visuomet bus pastangos mažinti neigiamus padarinius“, – kalbėjo jis Belfaste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių