Europoje veikia slapta Kinijos policija: grasina disidentams

  • Teksto dydis:

Trečiai, ir tikėtina, ne paskutinei kadencijai perrinktas Kinijos komunistų partijos (KKP) lyderis bei šalies prezidentas Xi Jinpingas užima dar vienas pareigas. Jis – kariuomenės ir policijos vyriausiasis vadas, pasakojama LNK reportaže.

Būtent represinis Kinijos aparatas sulaukė didelio susidomėjimo po žmogaus teisių gynėjų tyrimo, kuris aptiko, kad vien dvi Kinijos provincijos turi 52 neįteisintus policijos aptarnavimo centrus užsienio šalyse. Daugiausiai jų – Europoje.

Nyderlanduose aptiktų dviejų tokių nelegalių centrų veikla susieta su grasinimais kinų disidentams.

„Prieš kelis mėnesius man paskambino iš olandiško numerio. Prisistatė, kad iš Roterdamo, iš Kinijos užjūrio policijos tarnybos. Policininkas norėjo, jog ateičiau ir su juo pasikalbėčiau“, – pasakojo politinį prieglobstį Nyderlanduose gavęs kinas Wangas Jingyu.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Po ilgų ir nelengvų pastangų W. Jingyu gavo politinį prieglobstį Nyderlanduose. Vaikinas toliau dalyvauja taikiuose protestuose prieš kinų saugumiečių represijas.

„Nemanau, kad tai nusikaltimas. Aš nieko nepadariau“, – stebėjosi W. Jingyu.

Bet kinų užjūrio policija ėmė grasinti W. Jingyu šeimai ir reikalavo, kad vyras grįžtų į Kiniją.

Policininkas norėjo, jog ateičiau ir su juo pasikalbėčiau.

„Kažkas panaudojo mano vardą ir parašė policijai, kad turiu bombą“, – dalijosi W. Jingyu.

Oficialūs Kinijos pareigūnai neigia nelegalią tokių policijos atstovybių veiklą. Neva jos tik tvarko kinų dokumentus, pratęsia vairuotojų teises ir panašiai.

Patys olandai galvoja kitaip.

„Vienos sutartis apibrėžia diplomatinius santykius. Tokiai veiklai reikalingas šalies šeimininkės pritarimas. Jei tokio leidimo nėra, tai nepageidaujamas kišimasis į vidaus reikalus“, – aiškino politologė Willemijn Aerdts.

Tokia, apskritai labai griežta, policinėmis priemonėmis valdomo autoritarinio Kinijos režimo veikla dar pakurstė debatus apie per didelę Europos priklausomybę nuo Kinijos prekių ir paslaugų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogi

ogi portretas
prileis uzprogramuotu klonu kurie /gimdomi/ inkubatoriuose tai padarai bedvasiai vykdantys viska kas jiems uzprogramuota ar nuotoliniu budu tai biorobotai ir setono tikslas kuo daugiau auku ir ciniskumo pries Dievo kuryni zmogu su dvasia ???===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių