Europa mini 75-ąsias pergalės Antrajame pasauliniame kare metines

Europos lyderiai penktadienį mini 75-ąsias Antrojo pasaulinio karo pabaigos metines, nors dėl naujojo koronaviruso pandemijos didžiojoje dalyje žemyno galioja karantinas, skelbia transliuotojas BBC.

1945 m. gegužės 8-ąją – po beveik šešerių karo metų – Vokietija pasirašė besąlyginės kapituliacijos aktą. Kasmet šią dieną Europoje minima Antrojo pasaulinio karo pabaiga – Pergalės Europoje diena.

Šiemet siautėjanti naujojo koronaviruso pandemija privertė atšaukti visus didelio masto karinius paradus ir kitas vyriausybių planuotas dideles ceremonijas. Žemynas grumiasi su didžiausia nuo Antrojo pasaulinio karo krize – su nematomu priešu, susargdinusiu visame pasaulyje jau daugiau kaip 3,7 mln. žmonių.

Minint šias metines, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas padės vainiką prie nežinomo kareivio kapo Paryžiuje. Ceremonija bus uždara, joje dalyvaus tik nedidelė pareigūnų grupė. Vokietijos kanclerė Angela Merkel vadovaus ceremonijai prie centrinio memorialo karo ir diktatūros aukoms.

Tuo metu Jungtinės Karalystės (JK) karalienė Elžbieta II 21 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku per televiziją kreipsis į žmones.

Šią dieną rengiami ir kiti renginiai, bet didžiuliai vieši susibūrimai žemyne išlieka draudžiami.

Rusijoje ir keliose kitose buvusiose sovietų šalyse panašus minėjimas – Pergalės diena – kasmet rengiamas gegužės 9 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šiemet planavo didžiulį paradą sostinėje Maskvoje, bet dėl pandemijos teko jį atšaukti.

V. Putinas telefonu kalbėjo su E. Macronu ir D. Trumpu

75-ųjų karo pabaigos metinių proga V. Putinas telefonu kalbėjo su Prancūzijos ir JAV kolegomis E. Macronu ir D. Trumpu.

„Šis jubiliejus yra bendras mūsų šalių laimėjimas“, – ketvirtadienį po pokalbio su E. Macronu pranešė Kremlius. Šalių lyderiai pasikeitė sveikinimais ir palinkėjo karo veteranams sveikatos ir sėkmės.

V. Putinas per pokalbį prisiminė prancūzų pilotus, kovojusius kartu su Raudonąja armija. Pradžioje planuota, kad E. Macronas dalyvaus Pergalės dienos parade Maskvoje gegužės 9-ąją. Buvo pakviestas ir D. Trumpas, tačiau jis atsisakė atvykti. Iškilmes galiausiai teko atidėti dėl koronakrizės.

Prancūzija kartu su Didžiąja Britanija, JAV ir Sovietų Sąjunga laikomos karo su nacistine Vokietija laimėtojomis. 

E. Macronas per pokalbį telefonu su V. Putinu pareiškė prancūzų dėkingumą rusams ir pabrėžė draugystę, pranešė Eliziejaus rūmai. Koronakrizės akivaizdoje „svarbiau nei bet kada“ yra taika ir stabilumas pasaulyje. Dialogas tarp Prancūzijos ir Rusijos yra būtinas dėl nuolatinio pasitikėjimo ir saugumo, pabrėžė Prancūzijos vadovas.

Šalių bendradarbiavimo patirtis gali padėti spręsti ir dabartines problemas, pažymima Kremliaus pareiškime, paskelbtame po V. Putino pokalbio su D. Trumpu. „Rusija ir JAV, tęsdamos tradiciją, kartu gali daug pasiekti suvaldant dabartines problemas“, – teigiama čia. Tai galioja ir kovojant su koronaviruso pandemija.

JAV pasiūlė Rusijai paramą medicinos prekėmis. Prieš tai Maskva nusiuntė JAV pagalbos krovinių kovoje su pandemija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Nespėjo mano senelis visų banditų sušaudyti Gaila Dabar jų valdžia!

D

D portretas
Europa - pralaimejo

???

??? portretas
Kažkoks paradoksas. Visa Europa nuo Portugalijos iki Pabaltijo šalių vienokiu ar kitokiu būdu kovojo Vokietijos naciu pusėje prieš sovietų sąjunga , o dabar švenčia pergalę prieš Vokietijos nacizmą, - kame čia tiesa, - kaip suprasti šiuos Europos vadovus?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių