Estija: ES viršūnių susitikime vyko „karšti debatai“ dėl skambučių V. Putinui

ES viršūnių susitikime Briuselyje, pasak Estijos premjerės Kajos Kallas, vyko intensyvios diskusijos dėl Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pokalbių telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Vyko labai karštos diskusijos dėl skambučių V. Putinui“, – sakė K. Kallas Estijos televizijai. Ji teigė išsakiusi savo nuomonę apie „vadinamąją tokių skambučių naudą“. K. Kallas ne kartą kritiškai atsiliepė apie pokalbius telefonu su V. Putinu.

Nuo tada, kai Rusija vasario pabaigoje įsiveržė į Ukrainą, O. Scholzas ir E. Macronas kelis kartus kalbėjosi su V. Putinu. Kovo pabaigoje paaiškėjus apie Bučos žudynes, pokalbiai kelias savaites nevyko. Pastarąjį kartą O. Scholzas ir E. Macronas su Rusijos prezidentu kalbėjo šeštadienį ir paragino jį nutraukti karą.

K. Kallas negailėjo gerų žodžių Vengrijos premjerui Viktorui Orbanui, kuris kelias savaites blokavo rusiškų dujų boikotą, tačiau derybose elgėsi konstruktyviai.

„Vienoks jo įvaizdis yra žiniasklaidoje ir kitoks šiose diskusijose. Mes ieškojome sprendimo jam rūpimais klausimais. Jis šiuos klausimus išsakė ir galiausiai sprendimas buvo rastas“, – kalbėjo K. Kallas.

ES šalys savaitės pradžioje po ilgų diskusijų susitarė dėl plataus rusiškos naftos boikoto. K. Kallas teigė, kad tai ją maloniai nustebino. Su Rusija besiribojančios Estijos premjerė mano, kad reikia uždrausti ir dujų tiekimą.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeskambučiaiEmmanuelis MacronasVladimiras Putinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių