ES smerkia „niekingą“ Rusijos URM vadovo išsakytą palyginimą su Holokaustu

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį pasmerkė Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo pareiškimą, jog Vakarų politika Rusijos atžvilgiu yra panaši į nacių „galutinį sprendimą“ – žydų genocido planą.

„Paskutiniai Rusijos užsienio reikalų ministro Lavrovo komentarai, kuriuose jis kaltina „Vakarus“ siekiant „galutinio sprendimo“ Rusijai, yra visiškai netinkami ir nepagarbūs ir jais trypiamas šešių milijonų žydų tautybės žmonių ir kitų aukų, kurios buvo sistemingai žudomos per Holokaustą, atminimas“, – pareiškime pabrėžė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

„Tai papildo ankstesnes antisemitiškas ministro Lavrovo pastabas.“

J. Borrellis pareiškė, kad „Rusijos režimo manipuliacijos tiesa, jam siekiant pateisinti savo neteisėtą agresijos karą prieš Ukrainą, pasiekė dar vieną nepriimtiną ir niekingą žemą lygį“.

Rusijos diplomatijos vadovas, dėl kurio ankstesnių komentarų apie Adolfą Hitlerį ir žydus prezidentas Vladimiras Putinas pernai pareiškė retą atsiprašymą, tokį palyginimą išsakė per trečiadienį surengtą savo metinę spaudos konferenciją.

„Visai kaip Napoleonas mobilizavo praktiškai visą Europą prieš Rusijos imperiją, visai kaip Hitleris mobilizavo ir užėmė... daugumą Europos šalių, ir pasiuntė jas prieš Sovietų Sąjungą, dabar koaliciją organizavo Jungtinės Valstijos“, – pareiškė S. Lavrovas.

Vakarų šalys, anot jo, „per Ukrainą kariauja su mūsų šalimi“.

„Užduotis ta pati: „Rusijos klausimo“ galutinis sprendimas. Visai kaip kad Hitleris norėjo galutinai išspręsti žydų klausimą“, – pareiškė jis.

J. Borrellis pabrėžė, kad „nacistinės Vokietijos nusikaltimų negalima lyginti su tarptautine pagalba Ukrainai ginant savo teritoriją ir žmones nuo nepagrįstos agresijos“.

„Rusija įsiveržė į suverenią kaimyninę šalį, kasdien joje taikosi į civilius ir juos žudo, siekdama deklaruoto tikslo sunaikinti šalį ir ukrainiečių tautą“, – pareiškė jis.

„Holokausto neigimas, iškraipymas ir sumenkinimas prieštarauja ES teisei ir ES vertybėms. ES tvirtai įsipareigojo užtikrinti, kad tokie žiaurumai niekada nepasikartotų.“

A. Hitlerį ir žydus 72 metų S. Lavrovas savo antivakarietiškose tiradose mini ne pirmą kartą ir anksčiau buvo kaltinamas antisemitizmu.

Pernai gegužę V. Putinas atsiprašė Izraelio S. Lavrovui pareiškus, kad A. Hitleris turėjo „žydiško kraujo“.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeSergejus LavrovasJosepas Borrellis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių