ES įgyvendino uždavinį parūpinti vakcinų nuo COVID-19, kad jų pakaktų 70 proc. suaugusiųjų

Europos Sąjunga įgyvendino savo uždavinį parūpinti pakankamai vakcinų nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19, kad jų pakaktų paskiepyti 70 proc. suaugusių Bendrijos gyventojų, šeštadienį pranešė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Už šių vakcinų paskirstymą gyventojams yra atsakingos 27 šalių bloko vyriausybės. Kai kurios jų dirba sparčiau už kitas, bet U. von der Leyen pabrėžė, kad „ES ištesėjo savo žodį.“

Pagal Europos Komisijos vadovaujamą bendra ES vakcinų pirkimo schemą buvo įsigyta 330 mln. dozių vakcinos, sukurtos bendrovių „BioNTech“ ir „Pfizer“, 100 mln. dozių „AstraZeneca“ preparato, 50 mln. dozių „Moderna“ vakcinos ir 20 mln. dozių „Johnson & Johnson“ vakcinos, suleidžiamos viena doze.

Išskyrus „Johnson & Johnson“ preparatą, visos kitos vakcinos nuo COVID-19 yra suleidžiamos dviem dozėmis.

Statistikos duomenys rodo, kad Europos Sąjunga turi 366 mln. suaugusių gyventojų.

„Šį savaitgalį pristatėme valstybėms narėms pakankamai vakcinų, kad šį mėnesį būtų visiškai paskiepyta mažiausiai 70 proc. suaugusių gyventojų. Iki rytojaus visiems Europos regionams bus paskirstyta apie 500 mln. dozių“, – pabrėžė U. von der Leyen.

„COVID-19 dar neįveikta. Tačiau ruošiamės toliau tiekti vakcinas – taip pat nuo naujų [koronaviruso] atmainų. Dabar valstybės narės privalo daryti viską, ką gali, kad būtų vykdomas vakcinavimas. Tik tuomet visi būsime saugūs“, – kalbėjo EK vadovė.

Kai Europą pernai apėmė koronaviruso epidemija, Europos Komisija, kuri anksčiau nesiimdavo aktyvaus vaidmens sveikatos apsaugos politikoje, ėmėsi koordinuoti bendrą vakcinų pirkimo programą.

Pasirinkimas veikti kartu

Iš pradžių Europos Komisija sulaukė kritikos, kad per lėtai įsibėgėjo vakcinavimo kampanija įsibėgėjo ir kad strigo derybos dėl sutarčių su vaistų tiekėjais. Vėliau planas susidūrė su trukdžiais, kai dalis tiekėjų – ypač Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi „AstraZeneca“ – neįvykdė visų įsipareigojimų.

Visgi ėmus spartinti naujai sukurtų vakcinų gamybą, pirkimai įgavo pagreitį, taigi U. von der Leyen galės atsikvėpti, matydama, kad pačios EK išsikeltas tikslas iki liepos vakcinomis aprūpinti 70 proc. gyventojų bus pasiektas.

„ES tiekia vakcinas, – pareiškė EK pirmininkė. – Mūsų skiepijimo kampanija nuo metų pradžios labai paspartėjo. Mūsų pasirinkimas veikti kartu pasiteisino. Tik kartu galime gerai išbristi iš šios krizės.“

Be pirminio vakcinų platinimo tikslo, ES prisideda prie tarptautinės programos COVAX, skirtos aprūpinti vakcinomis skurdesnes šalis. Bendrija iš anksto užsakė daug daugiau vakcinų kitiems metams, apsidrausdama tuo atveju, jei imtų plisti naujos viruso atmainos.

Visgi skiepijimo kampanija bus sėkminga tik tuo atveju, jei valstybių narių vyriausybės ir jų apkrautos visuomenės sveikatos sistemos sugebės išplatinti vakcinų dozes, gaunamas pagal ES programą.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 18 metų ir vyresnių visiškai paskiepytų suaugusiųjų dalis ES ir Europos Ekonominėje Erdvėje tėra vos 44,1 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

uršula van der šnaucen

uršula van der šnaucen portretas
kai tu atsidurtum su manim viena prie laužo mūsų upių nakti, aš tau paaiškinčiau kam reikalingi lavonai ant šamų

kadagi

kadagi portretas
si purvia sklaida dirbs zmonems nes uz sio marazminio marmalyno slypi uzdelsto veikimo bomba ir tai jau zino dauguma o sia propoganda dar pasiduda jauni bei bobos /avinai/ is kalbos protingi bet be savarankisko mastymo pasiduodantys setono pinklems kurio vardas S V A B A S ?;;;'''[]
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių